Coronavirus: Franța pregătește reguli pentru o perioadă mai lungă

  • 14 Noiembrie 2020 13:23
Coronavirus: Franța pregătește reguli pentru o perioadă mai lungă

Va trebui "să trăim cu virusul mult timp", spune premierul francez Jean Castex, care anunță că lucrează la "reguli" pentru Franța până la sosirea unui vaccin împotriva noului coronavirus, relatează ediția de sâmbătă a cotidianului francez Le Monde, citată de AFP, preluat de Agerpres.

"Atât timp cât nu vom avea vaccin, trebuie să oferim perspective asupra regulilor jocului", a declarat Jean Castex, care a prezentat joi strategia până la sfârșitul lui 2020, dar lucrează de asemenea și la perioada de după, posibil până în vară.

"Există o certitudine: adunările festive, de familie, în săli de petrecere nu se vor putea relua mult timp. De asemenea, barurile și restaurantele, care se numără printre locurile de contaminare puternică, nu vor putea fi redeschise de la 1 decembrie, spre deosebire de magazinele de jucării, de exemplu", a detaliat el.

Joi, premierul a declarat că este posibil, dacă tendința de scădere ușoară a numărului de cazuri de coronavirus se confirmă, să fie luate măsuri de relaxare de la 1 decembrie "strict limitate la magazine" și pe baza unui protocol înăsprit.

În lunile următoare, în schimb, "telemunca va continua, pe baza unui echilibru care trebuie găsit în companii pentru a se evita o situație de totul sau nimic", a adăugat Castex pentru Le Monde.

Luni, laboratoarele Pfizer, din SUA, și BioNTech, din Germania, au transmis ca vaccinul lor candidat este "eficient în proporție de 90%" împotriva COVID-19, conform testării la scară largă a celei de-a treia faze, în derulare, ultima etapă înainte unei solicitări de omologare.

Însă guvernul francez rămâne atent. "Perspectiva unui vaccin e tot mai aproape. Există proiectul Pfizer, dar și multe altele în faza de testare. Trebuie să ne pregătim, dar să rămânem în același timp prudenți", a spus Castex, care a dat asigurări că "a securizat deja comenzile."

"Temerea mea este că francezii nu se vor vaccina atât de mult", a subliniat el.

Conform unui sondaj Ipsos publicat în septembrie, Franța se situează printre țările unde intenția de a recurge la un vaccin este printre cele mai scăzute. Astfel, numai 59% dintre francezi ar dori să se vaccineze, comparativ cu media de 74% la nivel mondial.

Conform ultimelor cifre publicate vineri de autoritățile sanitare, numărul de pacienți bolnavi de COVID-19 aflați la reanimare se stabilizează în Franța, la puțin peste 4.900.

Numărul morților în Franța a atins un total de 43.892 de la începutul pandemiei. De la începutul săptămânii, numărul zilnic de decese în spital oscilează între puțin peste 300 și puțin sub 500.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
1
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sun
6
Mon
5
Tue
-0
Wed
-0
Thu
1

Curs oficial BNM 23 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1921 -0.0000
USD 17.4521 -0.0000
RON 4.3476 -0.0000
UAH 0.6167 -0.0000
RUB 0.2364 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău