Coronavirus | Fără vaccin, fără loc de muncă: Vaticanul înăsprește tonul față de angajații care se opun vaccinării

  • 18 Februarie 2021 15:36
Coronavirus | Fără vaccin, fără loc de muncă: Vaticanul înăsprește tonul față de angajații care se opun vaccinării

Autoritățile de la Vatican au transmis angajaților din Cetatea Sfântă că riscă să își piardă locurile de muncă dacă refuză să fie inoculați cu un vaccin anti-COVID-19 fără să prezinte motive medicale legitime, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Într-un decret semnat de cardinalul Giuseppe Bertello, președintele Guvernatoratului statului Vatican, se afirmă că imunizarea cu un astfel de vaccin reprezintă "o alegere responsabilă" prin prisma riscului de a face rău altor persoane.

Vatican, cel mai mic stat din lume, cu o suprafață de 0,44 kilometri pătrați, are câteva mii de angajați, iar cei mai mulți dintre ei locuiesc pe teritoriul Italiei. Campania sa de vaccinare a început luna trecută, iar papa Francisc, în vârstă de 84 de ani, a fost unul dintre primii rezidenți din Vatican care s-au vaccinat împotriva COVID-19.

Noul decret, redactat pe șapte pagini, precizează că angajații care nu se pot vaccina din motive medicale ar putea să primească alte funcții, probabil unele care presupun contacte cu mai puține persoane, dar vor beneficia de același salariu, chiar dacă noul loc de muncă ar putea fi considerat o retrogradare profesională.

Potrivit decretului, angajații care refuză să se vaccineze fără motive întemeiate vor fi plasați sub incidența unei dispoziții specifice dintr-o lege adoptată în 2011, care reglementează drepturile și îndatoririle angajaților.

Articolul din legea din 2011 stipulează că angajații care refuză "măsurile preventive" ar putea fi supuși "unor diverse grade de consecințe care ar putea să ducă la concediere".

Decretul a fost semnat pe 8 februarie și publicat ulterior pe site-ul Guvernoratului statului Vatican.

Papa Francisc este un susținător declarat al vaccinurilor, folosite pentru a opri răspândirea noului coronavirus.

"Este o alegere etică, pentru că vă jucați cu sănătatea voastră, cu viața voastră, dar vă jucați și cu viețile celorlalți", a declarat suveranul pontif într-un interviu acordat televiziunii de stat italiene, luna trecută.

Vaticanul a decis ca vaccinarea anti-COVID-19 să devină obligatorie pentru jurnaliștii care îl vor însoți pe papa Francisc în vizita sa din Irak de luna viitoare.

Giuseppe Bertello, care a semnat decretul, a fost testat pozitiv cu noul coronavirus în decembrie 2020 și s-a plasat în autoizolare.

Mai puțin de 30 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost raportate la Vatican, cele mai multe în rândul membrilor Gărzii Elvețiene, care locuiesc în cazărmi comunale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău