Coronavirus: Experții OMS au vizitat centrul de cercetare din Wuhan

  • 03 Februarie 2021 14:32
Coronavirus: Experții OMS au vizitat centrul de cercetare din Wuhan

Experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au vizitat miercuri un centru de cercetare din orașul Wuhan, în cadrul anchetei pe care o efectuează în China pentru a elucida originea coronavirusului, relatează dpa, preluat de Agerpres.

Wuhan este locul unde se presupune că virusul a trecut prima oară de la animale la om - o teorie contestată în China, de unde coronavirusul numit SARS-CoV-2 s-a răspândit ulterior în întreaga lume.

Vizita la Institutul de Virusologie din Wuhan (WIV) este considerată unul din punctele cele mai importante de pe agenda echipei OMS. Peter Ben Embraek, liderul științific al misiunii internaționale, a declarat ziarului Global Times că echipa a vizitat inclusiv laboratorul institutului, cunoscut ca P4.

WIV, o instituție de vârf printre cele aflate sub tutela Academiei Chineze de Științe, a fost înființat în 1956 și deține primul laborator de siguranță biologică, unde oamenii de știință studiază diferiți agenți patogeni. În prezent, laboratorul face cercetări despre coronavirusurile de la lilieci, suspectate ca sursă a pandemiei, conform unor standarde internaționale stricte, aplicate în întreaga lume.

Comisia Națională pentru Sănătate din China a desemnat P4 printre laboratoarele care au prezentat OMS secvența de gene a coronavirusului, în 12 ianuarie 2020, arată ziarul Global Times, care face parte din grupul de presă Cotidianul Poporului al Partidului Comunist Chinez.

Există teorii ale conspirației conform cărora virusul a scăpat chiar din acest laborator, menționează dpa, precizând că ideea a fost combătută de experți chinezi și internaționali. Angajații laboratorului au declarat, potrivit Global Times, că astfel de teorii sunt ridicole și "nu merită nici măcar să fie respinse".

Același ziar citează o sursă apropiată de laborator care susține că acolo nu s-a produs niciodată vreun "eveniment periculos" și respinge sugestia că la laborator nu a existat nicio activitate de telefonie mobilă timp de trei săptămâni, în octombrie 2019, ca urmare a unei situații de securitate ridicată la WIV.

Global Times scrie că laboratorul a fost "calomniat fără milă de unii politicieni anti-chinezi, cum ar fi fostul secretar de stat al SUA, Mike Pompeo, în cadrul strategiei lor pe termen lung de a incita la o confruntare cu China în genul războiului rece, fără niciun respect pentru știință și fapte".

Au circulat și suspiciuni nedovedite că SARS-CoV-2 ar putea proveni dintr-un accident de laborator cu un coronavirus modificat artificial, arată dpa. Majoritatea experților de vârf care au consultat datele genetice au fost însă de părere că virusul a apărut natural.

Shi Zengli, cercetătoare chineză cu reputație internațională, cunoscută ca "batwoman" (femeia liliac, după super-eroina din benzile desenate) s-a întâlnit deja cu experții OMS și a susținut o prezentare pentru aceștia.

Căutarea originilor coronavirusului este un subiect sensibil politic; China a reacționat împotriva unor țări cum ar fi Australia, care au cerut o astfel de anchetă. Beijingul se teme, aparent, că ar putea fi învinovățit pentru pandemia soldată până acum cu 2,2 milioane de morți în întreaga lume. Agenția dpa remarcă, de asemenea, că aparatul chinez de propagandă a făcut în ultimele luni eforturi de a crea îndoială privind locul în care a apărut virusul, prezentând informații neconfirmate că au existat infecții în alte țări înainte de creșterea numărului de cazuri în China, la sfârșitul lui 2019.

Membrii echipei OMS au insistat de mai multe ori că vor ancheta fără prejudecăți și nu vor exclude a priori niciun scenariu.

Misiunea internațională în China a fost amânată cel puțin o dată din cauza unor probleme cu vizele. Activitatea experților OMS pe teren, la Wuhan, a început la sfârșitul lui ianuarie, după două săptămâni de carantină, timp în care au avut loc pregătiri și teleconferințe. Echipa a vizitat până acum, printre alte obiective, și o piață de pește și fructe de mare asociată cu multe din primele cazuri de COVID-19, boala provocată de coronavirus.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău