Coronavirus: Democrații americani ar putea vota de la distanță pentru a-l desemna pe Joe Biden candidat la prezidențiale

  • 12 Mai 2020 09:02
Coronavirus: Democrații americani ar putea vota de la distanță pentru a-l desemna pe Joe Biden candidat la prezidențiale

Partidul Democrat american ar putea deschide marți calea spre organizarea unei convenții inedite în august pentru desemnarea oficială a candidatului său la Casa Albă, Joe Biden, permițând votul prin corespondență sau online din cauza riscului de răspândire a COVID-19, potrivit unui responsabil al partidului, informează AFP, preluat de Agerpres.

După ce ultimul său concurent, senatorul Bernie Sanders, a abandonat cursa la începutul lui aprilie, Joe Biden este singurul rămas în cursă din partea democraților pentru a-l înfrunta pe republicanul Donald Trump în timpul alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie. Fostul vicepreședinte trebuie încă să fie desemnat oficial în cadrul unei convenții, ce reunește în mod tradițional mii de persoane.

O rezoluție va fi supusă marți votului unui comitet al Partidului Democrat pentru a le da organizatorilor convenției "o flexibilitate maximă în vederea unei reuniuni în siguranță", a declarat luni seara un responsabil al partidului, citat de AFP fără a-i dezvălui numele.

"În aceste vremuri dificile, în timp ce repercusiunile și scara pandemiei, precum și impactul pe care aceasta îl va avea în august rămân necunoscute, organizatorii convenției studiază un evantai de alternative care să asigure că toți delegații vor fi în măsură să-și depună buletinele (de vot), indiferent care va fi capacitatea lor de a călători și de a participa în persoană", a precizat el.

Mii de persoane se reunesc o dată la fiecare patru ani în SUA pentru convențiile democrată și republicană, care își desemnează oficial candidatul pentru Casa Albă.

Din cauza pandemiei de coronavirus, convenția democrată a fost deja amânată de la mijlocul lui iulie până în săptămâna din 17 august în Milwaukee, Wisconsin.

Rezoluția va valida această schimbare de date, dar le va oferi de asemenea organizatorilor posibilitatea de a modifica din nou calendarul, precum și "formatul, anvergura" sau alte aspecte, a explicat responsabilul partidului. Ea va trebui apoi să fie aprobată de cei circa 450 de membri ai conducerii Partidului Democrat, care vor putea vota prin corespondență.

Convenția republicană este prevăzută să aibă loc în perioada 24-27 august în Charlotte, în Carolina de Nord. Deocamdată, nicio modificare nu a fost anunțată.

SUA au depășit luni pragul de 80.000 de decese cauzate de pandemia de coronavirus, care a afectat puternic economia americană și a bulversat campania prezidențială.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău