Coronavirus: Danemarca și-a încheiat campania de sacrificare a 15 milioane de nurci

  • 05 Februarie 2021 19:30
Coronavirus: Danemarca și-a încheiat campania de sacrificare a 15 milioane de nurci

Danemarca și-a finalizat campania uriașă de sacrificare a aproape 15 milioane de nurci decisă pentru a combate riscurile de mutație a coronavirusului la animalele cu blană, a anunțat vineri autoritatea veterinară.

"Sacrificarea s-a încheiat joi. În total, circa 15 milioane de animale au fost eutanasiate", a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al autorității, la trei luni după decizia luată de guvern.

La începutul lunii noiembrie, Danemarca, primul exportator mondial de blană de nurcă, a dispus de urgență sacrificarea tuturor nurcilor din regat, din cauza unei mutații a coronavirusului care putea, conform studiilor preliminare, să amenințe eficacitatea viitorului vaccin pentru oameni.

Măsuri drastice au fost de asemenea decretate pentru locuitorii din regiunea Nordjylland, în nord-vestul țării.

Deși varianta problematică a fost declarată eliminată la 19 noiembrie, în lipsă de noi cazuri detectate, executivul și-a menținut planul de a sacrifica toate nurcile.

La sfârșitul lunii decembrie, Danemarca a adoptat o lege care interzice creșterea acestor mamifere până la 1 ianuarie 2022, oferind astfel o bază legală deciziei de sacrificare, care nu era până acum obligatorie juridic decât în focarele epidemice.

La sfârșitul lui ianuarie, autoritățile au anunțat un plan de indemnizații pentru sectorul crescătorilor de nurci, în valoarea de circa 19 miliarde de coroane (2,5 miliarde de euro).

Nurca este singurul animal identificat până în acest moment în mod sigur că poate atât să contacteze COVID-19, cât și să retransmită virusul la om.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău