Coronavirus: Dacă UE va lăsa Italia să se prăbușească, Europa nu-și va mai reveni (ministrul francez de finanțe)

  • 20 Martie 12:49
Coronavirus: Dacă UE va lăsa Italia să se prăbușească, Europa nu-și va mai reveni (ministrul francez de finanțe)

Dacă Uniunea Europeană (UE) va lăsa Italia să se prăbușească, Europa nu-și va mai reveni, a atenționat vineri ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire, la postul La Chaine Info, îndemnând statele membre să se unească pentru a face față crizei coronavirusului, informează AFP, preluat de Agerpres.

"Dacă fiecare va fi doar pentru sine, dacă vom lăsa alte state să se prăbușească, dacă îi vom spune Italiei, de exemplu, 'descurcați-vă singuri', Europa nu-și va mai reveni", a afirmat ministrul francez.

"Dacă nu suntem capabili să ne unim, proiectul politic european este cel care va fi doborât de această criză", a adăugat el, îndemnând UE să ia exemplul Băncii Centrale Europene (BCE), care a anunțat miercuri un plan de urgență de 750 de miliarde de euro.

"Vedem că solidaritatea zonei euro se reconstituie, că diferențele dintre ratele dobânzilor se reduc", a subliniat Le Maire. "Suntem pe calea cea bună și trebuie să continuăm pe timp îndelungat să manifestăm această solidaritate europeană, pentru ca Europa să poată ieși mai puternică din această criză", a insistat el, fără a detalia cu toate acestea asupra măsurilor pe care ar trebui să le ia statele membre.

Într-un interviu acordat vineri pentru Financial Times, premierul italian Giuseppe Conte a fost mai explicit, notează AFP. El a cerut UE să folosească "toată puterea" Mecanismului European de Stabilitate (MES), fondul permanent de salvare a zonei euro, pentru a face față crizei "fără precedent" a coronavirusului.

Potrivit lui Conte, calea de urmat este de a deschide toate liniile de credit ale fondului pentru toate statele membre, "pentru a le ajuta să lupte împotriva consecințelor epidemiei COVID-19, cu condiția ca fiecare stat să fie transparent și să dea socoteală de modul în care sunt cheltuite aceste resurse".

Acest mecanism a fost pus în practică în 2012, în timpul crizei datoriei zonei euro. Dotat cu 410 miliarde de euro, MES furnizează credite țărilor aflate în dificultate. În schimb, statele - cum a fost cazul Greciei - trebuie să pună în aplicare reforme.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
14
Sat
15
Sun
16
Mon
15

Curs oficial BNM 27 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4073 0.0829
USD 17.7179 -0.0093
RON 4.0066 0.0152
UAH 0.6577 -0.0018
RUB 0.2497 0.0019
Arhivă Radio Chișinău