Coronavirus? Cum îți dai seama dacă este o simplă răceală sau gripă și nu noul virus din China

  • 04 Februarie 2020 09:09
Coronavirus? Cum îți dai seama dacă este o simplă răceală sau gripă și nu noul virus din China

Tușești, îți curge nasul, te doare în gât și ai febră? Sunt simptome prin care își este greu să îți dai seama dacă ai o simplă răceală, un virus sau o infecție bacteriană, potrivit Deutsche Welle, citat de Mediafax.

La prima vedere, simptomele noului coronavirus, numit 2019-nCoV, sunt similare unei răceli sau gripe, notează sursa citată.

 

Simptomele coronavirusului pot include:

- Febră

- Tuse seacă

- Dificultate în respirație

- Dureri musculare

- Oboseală

Simptomele mai puțin tipice coronavirusului sunt:

- Acumulare de mucus în gât

- Durere de cap

- Hemoptizie (Eliminare de sânge prin tuse, provocată de o hemoragie a căilor respiratorii, mai ales în cazurile de tuberculoză pulmonară)

 

- Diaree

Simptome atipice coronavirusului:

- îți curge nasul

- durere în gât

Rinoreea și durerea în gât sunt de obicei semne de infecție respiratorie a căilor superioare. Prin urmare, e destul de probabil ca cei care au stări de greață, le curge nasul și strănută să aibă gripă sau o răceală obișnuită.

Noul coronavirus afectează în general căile respiratorii inferioare, iar majoritatea persoanelor infectate arată simptome precum tusea seacă, insuficiență respiratorie sau pneumonie, însă nu durere în gât.

În primă fază, mulți pacienți sunt asimptomatici

Mulți dintre cei infectați cu noul coronavirus nu prezintă inițial simptome. Potrivit Institutului Robert Koch (RKI), o agenție germană de control și prevenire a bolilor, noul virus are o perioadă de incubație de 14 zile.

Institutul recomandă celor care nu sunt siguri de ce boală suferă sau care au îngrijorări să consulte un doctor. Un medic poate lua probe și determina în urma analizei prezența sau absența virușilor la nivelul aparatului respirator.

Ajută măștile sanitare?

Nu chiar. Virușii nu se transmit pe calea aerului și noul coronavirus este transmis prin contact direct cu alte persoane și suprafețe contaminate. Astfel, este mai bine să fie menținută o distanță de siguranță de cei care ar putea fi infectați. O măsură preventivă cheie este spălarea pe mâini cu săpun și apă caldă în mod regulat. Este recomandabil să fie folosite și hărtii prosop atunci când ne ștergem pe mâini.

Gripă sau răceală? Iată câteva mici diferențe

Până și doctorii au dificultăți în a face diferența intre cele două, o gripă sau o răceală obișnuită atunci când observă simptomele pacientului. În cazul unei răceli, majoritatea oamenilor au gâtul iritat, apoi le curge nasul și ulterior ar putea tuși. Aceste simptome, cât și febra și durerea de cap, pot ține câteva zile, iar persoanele pot fi apatice în acestă perioadă.

Prin comparație, simptomele gripei te lovesc toate deodată: Un pacient cu gripă are dureri de cap și musculare, începe o tuse seacă, vocea răgușită, apar dureri în gât și febra ridicată (până la 41 de grade Celsius), deseori însoțită de frisoane. Persoana vrea să stea mai mult în pat, se simte extenuată, nu are poftă de mâncare și poate dormi ore în șir.

Un guturai obișnuit trece de regulă în câteva zile și majoritatea simptomelor dispar în aproximativ o săptămână. Gripa este dificilă, poate ține o persoană la pat cel puțin o săptămână, iar în unele cazuri sunt necesare câteva săptămâni pentru ca persoana să își revină complet.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău