Coronavirus: Crucea Roșie cere țărilor bogate să doneze Asiei de Sud-Est vaccinurile care le prisosesc

  • 18 August 2021 15:17
Coronavirus: Crucea Roșie cere țărilor bogate să doneze Asiei de Sud-Est vaccinurile care le prisosesc

Crucea Roșie a cerut miercuri țărilor dezvoltate să doneze excesul de vaccinuri națiunilor din Asia de Sud-Est pentru a accelera ritmul lent al vaccinării din această zonă, unde mai mult țări înregistrează rate înalte de mortalitate în urma extinderii variantei Delta a coronavirusului, relatează EFE, citat de AGERPRES.

„Pe termen scurt avem nevoie de eforturi mult mai mari din partea țărilor bogate pentru a împărți urgent milioanele de doze care le prisosesc cu țările din Asia de Sud-Est. Trebuie de asemenea ca guvernele și companiile producătoare de vaccinuri să împărtășească tehnologia", a declarat Alexander Matheou, directorul pentru Asia-Pacific al de la Federației Internaționale a Crucii Roșii.

Cu spitalele pline în Malaysia, Thailanda sau Vietnam, printre alte țări, și valul scăpat de sub control al pandemiei din Myanmar, Asia de Sud-Est a înregistrat 38.522 de morți de COVID-19 în ultimele două săptămâni, notează într-un comunicat Crucea Roșie citând datele publicate de Universitatea John Hopkins.

„Următoarele săptămâni sunt esențiale pentru a spori numărul de teste, tratamentele și vaccinarea în fiecare țară din Asia de Sud-Est. Scopul este de a obține un procent de între 70-80 % (de persoane vaccinate) dacă se dorește câștigarea acestei curse împotriva noilor variante și a pandemiei", a subliniat Matheou.

Crucea Roșie a avertizat că situația se poate agrava în regiune dacă focarele de coronavirus, concentrate în jurul marilor urbe, se extind în zonele rurale.

Regiunea a eschivat cu relativ succes primele luni ale pandemiei, dar răspândirea variantei Delta din primele luni ale anului a făcut din Asia de Sud-Est un epicentru mondial al virusului.

Escaladarea cazurilor a luat prin surprindere guvernele care, cu câteva excepții, nu își făcuseră rezerve de vaccinuri, mizând pe închiderea frontierelor și pe alte restricții pentru a contracara pandemia.

Filipinele și Indonezia, cele mai afectate țări din regiune de coronavirus, au vaccinat cu schema completă circa 11% din populația lor, în timp ce Thailanda și Vietnam au vaccinat 7 % și respectiv 2% din populația lor.

Fruntașele sunt Singapore, cu peste 70 % din populație vaccinată cu schema completă, și Cambodgia, una dintre cele mai sărace din regiune, cu 44 %, în timp ce Malaysia a vaccinat 35 % din populația sa.

Situația din Myanmar este mai complexă, deoarece pandemia coincide cu o criză politică și socială profundă, derivată din lovitura de stat militară de la 1 februarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:2,57 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău