Coronavirus: Compania Moderna va depune luni cererea de autorizare a vaccinului său în Statele Unite și în UE

  • 30 Noiembrie 2020 15:45
Coronavirus: Compania Moderna va depune luni cererea de autorizare a vaccinului său în Statele Unite și în UE

Compania americană Moderna a anunțat că va depune luni cererea de autorizare în regim de urgență a vaccinului său dezvoltat împotriva maladiei COVID-19 la Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite și la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), după ce rezultatele complete ale unui studiu clinic au confirmat o eficiență a vaccinului său ce a fost estimată la 94,1%, informează AFP și DPA, preluat de Agerpres.

La două săptămâni după ce a anunțat o eficiență de 94,5% calculată pe baza rezultatelor preliminare, compania Moderna a raportat că dintre cei 196 de participanți la studiul său clinic de fază 3 care s-au îmbolnăvit de COVID-19, 185 făceau parte din grupul placebo și 11 din grupul vaccinat. În urma acestor precizări, eficiența vaccinului Moderna a fost calculată la 94,1%. Nicio formă gravă a bolii nu a apărut în grupul de participanți care au fost vaccinați.

Reprezentanții companiei Moderna au anunțat că au inițiat deja procesele ce vizează analizarea vaccinului său de către EMA, dar și demersurile pe lângă autoritățile cu rol de reglementare pe piața medicamentelor din Canada, Elveția, Marea Britanie, Israel și Singapore, cu scopul de a accelera astfel procedurile de autorizare.

Totodată, Moderna a publicat rezultatele studiului său clinic de fază 3 COVE, realizat pe 30.000 de participanți, care arată că vaccinul pe care l-a dezvoltat are o eficiență de 94,1% în prevenirea infectării cu COVID-19.

Prin demersul său de luni, Moderna va deveni prima companie farmaceutică din lume care depune în mod oficial o cerere de autorizare a unui vaccin anti-COVID-19 în cadrul UE.

Săptămâna trecută, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a anunțat că UE a semnat un contract cu compania Moderna pentru a achiziționa până la 160 de milioane de doze de vaccin.

Contractul prevede o livrare inițială de 80 de milioane de doze și o opțiune pentru alte 80 de milioane de doze care vor trebui să fie furnizate la o dată ulterioară.

Reprezentanții companiei Moderna consideră că acest vaccin ar putea fi livrat către UE cel mai devreme în luna decembrie, dacă va fi aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente.

SURSA:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău