Coronavirus: China susține o evaluare de către OMS a ''răspunsului mondial'' la epidemia de COVID-19

  • 08 Mai 2020 13:50
Coronavirus: China susține o evaluare de către OMS a ''răspunsului mondial'' la epidemia de COVID-19

China a declarat vineri că susține crearea unei comisii sub egida Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), "după sfârșitul epidemiei", cu scopul de a evalua "răspunsul mondial" la COVID-19, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Această declarație intervine după presiuni occidentale, în special americane și australiene, care cer o anchetă despre apariția virusului în China la sfârșitul anului trecut.

Evaluarea va trebui să se facă în mod "deschis, transparent și inclusiv" și "la momentul oportun după sfârșitul epidemiei", a apreciat într-o conferință de presă Hua Chunying, o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Extene chinez.

Ea a subliniat că demersul ar trebui să fie validat de Adunarea mondială a sănătății a OMS și de consiliul său executiv - cele două organisme principale ale acestei organizații internaționale cu sediul la Geneva (Elveția).

Punct important: nu ar fi vorba de o anchetă vizând în special China, ci de o evaluare care ar viza potențial toate țările lumii, remarcă AFP.

Mai multe țări, între care Franța, Germania și Regatul Unit, au cerut în ultimele săptămâni guvernului chinez să dea dovadă de transparență asupra modului în care a gestionat propagarea noului coronavirus.

Alte națiuni au mers chiar mai departe: SUA și Australia au cerut declanșarea unei anchete internaționale în China cu privire la originile pandemiei.

Beijingul a respins aceste cereri, denunțând o "politizare" a actualei crize sanitare.

China a dezmințit ferm acuzațiile potrivit cărora ar fi ascuns informații la începutul pandemiei. Beijingul afirmă că a informat rapid OMS și alte țări despre datele aflate la dispoziția sa. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău