Coronavirus: Chile prelungește cu trei luni 'starea de catastrofă'

  • 16 Iunie 2020 09:10
Coronavirus: Chile prelungește cu trei luni 'starea de catastrofă'

Chile a prelungit cu o perioadă de trei luni 'starea de excepție constituțională în caz de catastrofă', pentru a stopa epidemia de COVID-19, măsură ce oferă guvernului baza legală pentru recurgerea la armată în scopul asigurării ordinii publice, transmite marți AFP, preluat de Agerpres.

'Este vorba despre a proteja viețile chilienilor', a justificat ministrul apărării, Alberto Espina.

Starea de catastrofă națională, decretată pentru prima dată la 18 martie, permite menținerea interdicției de deplasare pe timp de noapte și instaurarea carantinei.

Chile a fost lovită dur de epidemie, înregistrând, la 18 milioane de locuitori, 179.436 de cazuri de contaminare declarate și 3.362 de decese.


Modul în care a fost gestionată epidemia și o controversă privind metodologia de numărare a deceselor legate de COVID-19 l-au costat funcția pe ministrul sănătății, Jaime Manalich, care și-a anunțat sâmbătă demisia. Locul său a fost luat de Enrique Paris, pediatru și fost președinte al Ordinului medicilor.

Chile a fost una din primele țări latino-americane care a decretat o stare de urgență sanitară preventivă încă din 7 februarie. După câteva săptămâni au fost închise frontierele, au fost suspendate cursurile școlare, restrânse deplasările și aplicată o politică de depistare masivă a infectărilor.

Dar, spre deosebire de alte țări latino-americane, Chile a optat nu pentru măsura de izolare generală a populației, ci pentru carantine selective, în funcție de focare.

Decizia a dat rezultate bune în cartierele înstărite, dar s-a dovedit mult mai puțin eficace în cele sărace. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău