Coronavirus: Bulgaria a demarat vaccinarea pacienților din centrele de îngrijire; campania națională avansează lent

  • 27 Ianuarie 2021 14:20
Coronavirus: Bulgaria a demarat vaccinarea pacienților din centrele de îngrijire; campania națională avansează lent

Bulgaria a demarat miercuri vaccinarea anti-COVID-19 a pacienților din centrele de îngrijire aflate în capitala Sofia în contextul în care acest stat din Balcani depune eforturi să accelereze imunizarea și să ajungă din urmă celelalte țări membre ale Uniunii Europene, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Bulgaria, un stat cu 7 milioane de locuitori, a imunizat până în prezent circa 29.000 de lucrători din domeniul sanitar, ceea ce o plasează pe ultimul loc din punctul de vedere al ratei de vaccinare per capita în blocul celor 27 de state.

''Este o șansă care ni se oferă și trebuie să o folosim. Nu există altă modalitate de a lupta împotriva acestui virus'', a spus Uliana Dumova, unul dintre primii 15 pacienți din căminul din Nadejda care s-a vaccinat.

Guvernul de centru-dreapta a fost criticat pentru că ar fi comandat o cantitate prea mică de vaccinuri Pfizer-BioNTech și Moderna, primele două care au fost aprobate pentru utilizarea în Uniunea Europeană.

Programul actualizat de livrare arată că Bulgaria va reuși să inoculeze circa 2,2 milioane de persoane cu dozele de la Pfizer și Moderna până la sfârșitul anului.

Sofia și-a pus încrederea în vaccinul AstraZeneca, din care a comandat 4,5 milioane de doze, dar informațiile potrivit cărora compania nu va reuși să-și îndeplinească obligațiile față de Uniunea Europeană în primul trimestru ar putea duce la întârzieri ale planulului de vaccinare.

''Primul trimestru este destul de timid, după cum vedeți există întârzieri la livrări, sunt tot felul de piedici dincolo de controlul nostru'', a declarat Ventsislav Mutafchiyski, coordonatorul campaniei națioanale de vaccinare anti-COVID-19, la postul privat de televiziune BTV.

''Suntem însă optimiști că livrările vor fi reglate în al doilea și al treilea trimestru'', a spus acesta.

Bulgaria a comandat peste 12 milioane de vaccinuri de la șase producători din schema Uniunii Europene, iar ministrul Sănătății, Kostadin Anghelov, a spus în repetate rânduri că fiecare bulgar va putea fi imunizat. Aceasta a mai precizat că doar în februarie Bulgaria se așteaptă să primească circa 260.000 de doze AstraZeneca.

Există și voci care nu sunt la fel de optimiste. Cântărețul de rap Itso the Gamble, care se bucură de popularitate în Bulgaria, se numără printre cei care au criticat ritmul lent al vaccinărilor.

''Sunt foarte îngrijorat... că până îmi vine și mie rândul... nu voi mai fi în viață'', a declarat acesta pentru o emisiunea populară de televiziune la începutul săptămânii.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău