Coronavirus: Atenție să nu redeschideți prea repede, îndeamnă președintele american Biden

  • 04 Martie 2021 08:17
Coronavirus: Atenție să nu redeschideți prea repede, îndeamnă președintele american Biden

Președintele Joe Biden a criticat sever miercuri ridicarea restricțiilor anti-COVID-19 în unele state americane, o controversă care se așteaptă să aibă ecou în alte țări atunci când acestea vor reuși să obțină prețioasele vaccinuri, comentează AFP și Reuters, preluat de Agerpres.

Texasul a anunțat marți sfârșitul măștilor obligatorii și redeschiderea magazinelor și restaurantelor la "100%" de săptămâna viitoare. Mississippi a făcut aceeași alegere, cu începere de miercuri: "Este timpul", a scris pe Twitter guvernatorul Tate Reeves.

Aceste măsuri, justificate în special de campania masivă de vaccinare în curs, l-au consternat pe noul lider de la Casa Albă. Este o "mare greșeală", a declarat Joe Biden, pe urmele principalilor responsabili sanitari federali.

"Ultimul lucru de care avem nevoie este o gândire de tip Neanderthal care spune că totul este în regulă acum, + scoateți-vă măștile+, + uitați de toate astea+", a insistat președintele democrat, fidel mesajului de prudență pe care îl transmite legat de pandemie.

"Nu este momentul să ridicăm toate restricțiile", a insistat, de asemenea, miercuri dimineață, directoarea Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite, Rochelle Walensky.

Aceste apeluri la continuarea eforturilor, într-o țară obosită de un an de restricții fluctuante, se luptă să se facă auzite în fața concurenței veștilor bune. În primul rând, nivelul cazurilor și deceselor zilnice sunt mult mai mici decât în urmă cu câteva săptămâni.

Apoi, campania de vaccinare este în plină desfășurare, în prezent cu trei vaccinuri autorizate: al alianței Pfizer/BioNTech, de la Moderna și, de câteva zile, al companiei Johnson & Johnson, ale cărui prime injecții au început marți.

Peste 78 de milioane de injecții au fost deja efectuate în țară (pentru Pfizer și Moderna, sunt necesare două de persoană).

Un optimism de pus în oglindă cu situația mult mai tensionată din alte părți ale lumii pe frontul vaccinării, unde decalajele între țări sunt uriașe, mai scrie AFP. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău