Coronavirus: Angela Merkel le cere germanilor să stea acasă pentru a evita propagarea COVID-19

  • 17 Octombrie 2020 13:23
Coronavirus: Angela Merkel le cere germanilor să stea acasă pentru a evita propagarea COVID-19

Cancelarul german Angela Merkel a adresat sâmbătă un apel solemn conaționalilor săi cerându-le să-și reducă la maximum relaționarea socială și recomandându-le chiar să rămână la domiciliul lor, în timp ce epidemia de coronavirus cunoaște o accelerare semnificativă în Germania, relatează DPA și AFP, preluat de Agerpres.

"Renunțați la orice călătorie care nu este într-adevăr necesară, la orice celebrare care nu este cu adevărat necesară. Căutați să rămâneți acasă, la reședința voastră, în măsura posibilului", a declarat cancelarul în podcastul săptămânal publicat sâmbătă.

"Cum va fi la iarnă, cum va fi Crăciunul nostru, se va decide în zilele și săptămânile următoare. Cu toții vom decide asta prin acțiunile noastre", a afirmat Angela Merkel.

"Trebuie să facem acum totul pentru a ne asigura că virusul nu se răspândește necontrolat. În prezent, fiecare zi contează", a insistat cancelarul.

Germania se află într-o "fază foarte gravă" a pandemiei, a declarat Merkel. "Numărul de noi infecții crește vertiginos de la o zi la alta", a spus ea, adăugând că pandemia se propagă din nou rapid, mai repede decât la începutul ei, în urmă cu mai bine de jumătate de an.

Germania a înregistrat 7.830 de cazuri noi de contaminare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore, un record pentru această țară după declanșarea pandemiei de COVID-19, potrivit datelor oficiale publicate sâmbătă. În total, 9.767 de decese, adică mai mult cu 33 decât în ajun, au fost înregistrate de la începutul crizei sanitare care a lovit Germania, într-o mai mică măsură totuși decât pe vecinele sale europene.

Pentru a combate revenirea epidemiei, Angela Merkel, de formație de om de știință, a amintit importanța respectării distanțării și aerisirii frecvente a spațiilor închise, explicând totodată că de acum trebuie "mers mai departe".

"Dacă fiecare dintre noi își reduce acum în mod semnificativ numărul întâlnirilor în afara propriei familii o anumită perioadă, putem reuși să oprim și chiar să inversăm tendința multiplicării infecțiilor", a recomandat ea.

Estimând că este vorba pentru mulți de o "renunțare dificilă", Angela Merkel a precizat că acest efort temporar permite de asemenea să se evite supraîncărcarea sistemului de sănătate, să se mențină deschise școlile și grădinițele și să fie salvate economia și locurile de muncă.

"Este instrumentul cel mai eficient de care dispunem în prezent pentru a lupta împotriva pandemiei. Acum este mai necesar ca oricând", a adăugat ea.

Acest apel intervine la câteva zile după o nouă reuniune de criză între cancelar și lideri regionali germani care au stabilit miercuri o foaie de parcurs națională ce menționează noi restricții, printre care închiderea barurilor și restaurantelor în timpul nopții începând de la un anumit nivel al contaminărilor.

Dar această strategie a guvernului german a fost primită defavorabil în numeroase landuri, unde justiția a respins aceste măsuri considerându-le disproporționate.

La Berlin, de exemplu, tribunalul administrativ a anulat vineri obligația impusă localurilor din capitală de a se închide între 23:00 și 06:00.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
38,85
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:0,89 m/s
Fri
24
Sat
26
Sun
27
Mon
28
Tue
21

Curs oficial BNM 29 Iulie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1905 -0.0281
USD 17.9528 -0.0459
RON 4.3072 -0.0059
UAH 0.6682 -0.0013
RUB 0.2444 0.0003
Arhivă Radio Chișinău