Coronavirus: Alegerile primare democrate în statul american New York ar putea să aibă loc în cele din urmă

  • 06 Mai 10:26
Coronavirus: Alegerile primare democrate în statul american New York ar putea să aibă loc în cele din urmă

Un judecător federal din Manhattan a invalidat marți anularea alegerilor primare prezidențiale democrate în statul New York, decisă unilateral de biroul electoral, care ar putea totuși să conteste hotărârea judecătorească, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

Susținut de Partidul Democrat, biroul electoral al acestui stat american a preferat să anuleze scrutinul din cauza pandemiei de COVID-19, dar și pentru că Joe Biden avea deja câștig de cauză.

Dar unul dintre candidați, Andrew Yang, care a abandonat în 11 februarie cursa electoral în cadrul alegerilor primare democrate, a contestat această anulare pe care o considera arbitrară și neconformă principiilor democratice.

Principalul concurent al lui Joe Biden, Bernie Sanders, a calificat și el această anulare drept "scandaloasă" și "lovitură dată democrației americane".

Deși a abandonat la rândul său campania electorală, în 13 aprilie, el ceruse simpatizanților săi să voteze pentru el în cursul ultimelor alegeri primare democrate pentru a putea avea greutate în dezbaterile din cadrul partidului și a influența programul lui Joe Biden.

Potrivit deciziei, judecătoarea Analisa Torres a relevat că New Yorkul este singurul stat printre cele mai grav afectate de pandemie care și-a anulat alegerile primare.

Magistratul a subliniat de asemenea că alegerile primare democrate erau prevăzute în continuare în acea zi în statul New York pentru scrutinele legislative local și național, ceea ce fragilizează argumentul legat de pandemie.

În fine, ea a apreciat că există "un interes public semnificativ pentru a permite ca aceste alegeri să se desfășoare cu toți candidații".

Toți candidații înscriși la alegerile primare democrate din New York sunt deci autorizați să participe, inclusiv Elizabeth Warren și Michael Bloomberg.

"Avocații biroului electoral studiază decizia și posibilitățile" care li se oferă, inclusiv un apel, a indicat marți biroul într-o declarație pentru AFP. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
18
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:4,6 m/s
Tue
17
Wed
19
Thu
21
Fri
22
Sat
20

Curs oficial BNM 14 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4080 0.0141
USD 17.1276 -0.0436
RON 4.0068 0.0015
UAH 0.6320 -0.0048
RUB 0.2417 0.0002
Arhivă Radio Chișinău