Coronavirus: Africa ar putea pierde 20 de milioane de locuri de muncă din cauza pandemiei (studiu)

  • 06 Aprilie 2020 11:54
Coronavirus: Africa ar putea pierde 20 de milioane de locuri de muncă din cauza pandemiei (studiu)

Aproximativ 20 de milioane de locuri de muncă sunt în pericol în Africa, în contextul în care se preconizează că economiile țărilor de pe continent se vor reduce din cauza impactului pandemiei de coronavirus, relevă un studiu al Uniunii Africane (UA), citat duminică de Reuters, preluat de Agerpres.

Până acum, numărul cazurilor de coronavirus din Africa reprezintă doar o mică parte din totalul de peste un milion de infectări înregistrate oficial la nivel mondial.

Însă economiile africane se confruntă deja cu o iminentă scădere a activității economice la nivel global, cu prăbușirea prețurilor la petrol și la bunuri și cu implozia sectorului turistic.

Înainte de apariția pandemiei, previziunea Băncii Africane de Dezvoltare privind creșterea produsului intern brut (PIB) la nivelul continentului era de 3,4% pentru acest an.

Cu toate acestea, în ambele scenarii luate în considerare de studiul Uniunii Africane - consultat de Reuters și intitulat 'Impactul coronavirusului asupra economiei africane' - PIB-ul se va contracta acum.

Conform scenariului pe care cercetătorii UA îl consideră cel mai realist, economia Africii se va contracta cu 0,8%, în timp ce scenariul cel mai pesimist anticipează o scădere de 1,1%.

Investițiile străine directe s-ar putea diminua cu până la 15%.

Impactul asupra locurilor de muncă va fi dramatic.

"Aproape 20 de milioane de locuri de muncă, deopotrivă în sectorul oficial și în cel informal, sunt amenințate cu dispariția pe continent dacă această situație va continua", se arată în analiză.

Guvernele africane ar putea pierde până la 20-30% din încasările lor fiscale, estimate la 500 de miliarde de dolari în 2019, conform studiului.

Exporturile și importurile ar urma de asemenea să se diminueze cu cel puțin 35% comparativ cu nivelurile din 2019, pierderea valorii comerțului urmând să fie de circa 270 de miliarde de dolari. Asta într-un moment în care lupta împotriva răspândirii virusului va duce la o majorare a cheltuielilor publice de cel puțin 130 de miliarde de dolari.

Țările producătoare de petrol din Africa, cum ar fi Nigeria și Angola, ale căror exporturi de țiței s-au diminuat semnificativ în ultimele săptămâni, vor fi printre cele mai lovite. De asemenea, vor avea de suferit și destinațiile turistice, în contextul în care continentul a avut în ultimii ani una dintre cele mai rapide rate de dezvoltare a turismului dintre toate regiunile din lume. Pe fondul închiderii granițelor și al suspendării zborurilor pentru a preveni răspândirea COVID-19, sectorul turistic a fost închis aproape în totalitate.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău