Coronavirus: A fost identificată o mutație a virusului SARS-CoV-2 care provine din Spania și s-a extins în Europa. Studiu

  • 29 Octombrie 2020 16:25
Coronavirus: A fost identificată o mutație a virusului SARS-CoV-2 care provine din Spania și s-a extins în Europa. Studiu

Coronavirusul SARS-CoV-2, care provoacă boala COVID-19, are sute de mutații, iar una dintre ele, frecvent întâlnită pe durata celui de-al doilea val al pandemiei cu care se confruntă în prezent Europa, a apărut prima oară în Spania, potrivit unui studiu publicat joi și care a fost realizat de cercetători spanioli și elvețieni, relatează EFE, preluată de Agerpres.

Analizele realizate de Universitatea din Basel, Școala Politehnică Federală din Zurich și consorțiul spaniol SeqCovid-Spain, alături de Centrul Superior de Investigații Științifice (CSIC), au concluzionat că noua tulpină virală provine din Spania și s-a extins în ultimele luni în Europa și în alte regiuni ale lumii.

Relaxarea restricțiilor de călătorie în vară și faptul că Spania este o importantă destinație turistică au facilitat răspândirea acestei variante a genomului noului coronavirus, potrivit unui comunicat publicat de Universitatea din Basel.

Cercetătorii au denumit această nouă mutație "20A.EU1", iar analizele semnalează prezența acesteia în 80% din probele prelevate în Spania, în 90% în cele din Marea Britanie și în 30%-40% în cele din Elveția.

Cercetătorii sunt de părere că apariția acestei mutații în Spania, în timpul lunilor de vară, ar putea fi corelată "cu un eveniment super-propagator legat de prezența lucrătorilor agricoli în nord-estul teritoriului spaniol", iar, ulterior, este posibil ca noua tulpină să se fi extins în întreaga Spanie și în alte zeci de țări europene, ajungând să fie semnalate cazuri inclusiv în regiuni îndepărtate, precum Hong Kong și Noua Zeelandă.

Nimic nu arată însă că această nouă variantă a virusului ar putea fi mai periculoasă decât celelalte, că ar putea avea un comportament diferit sau că ar fi singura ce prevalează în cel de-al doilea val european al pandemiei de COVID-19, în cadrul căruia au fost identificate și alte mutații, au precizat autorii studiului.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău