Coronavirus: 64 de țări bogate au aderat la dispozitivul creat de OMS pentru a permite accesul la un vaccin

  • 22 Septembrie 2020 09:57
Coronavirus: 64 de țări bogate au aderat la dispozitivul creat de OMS pentru a permite accesul la un vaccin

Peste 60 de țări bogate, însă nu China și nici Statele Unite, au aderat la un dispozitiv implementat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a facilita accesul țărilor sărace la un vaccin împotriva noului coronavirus, potrivit unei liste publicate luni, relatează AFP, preluat de Agerpres.

În contextul în care numeroase țări nu dispun de resurse pentru a dezvolta vaccinuri proprii, OMS a anunțat în urmă cu câteva săptămâni lansarea, în colaborare cu Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizare (GAVI), a unui dispozitiv de acces mondial la un vaccin contra COVID-19, cunoscut sub denumirea de COVAX (COVID-19 Vaccine Global Access).

Apoi, OMS a cerut la sfârșitul lunii august țărilor care pot să se autofinanțeze să își ia angajamente ferme aderând la acest mecanism înainte de 18 septembrie și să demareze plățile inițiale cel mai târziu până pe 9 octombrie.

Peste 90 de țări sau entități statale cu venituri mici și medii s-au alăturat acestui dispozitiv, dar și 64 de țări cu venituri mari, a precizat OMS într-un comunicat difuzat luni. Printre cele din urmă se află și angajamentele luate de Comisia Europeană în numele celor 27 de țări membre ale Uniunii Europene, alături de Norvegia și de Islanda.

Statele Unite, care și-au confirmat în mod oficial retragerea din OMS la începutul lunii iulie, nu figurează pe această listă. La fel se întâmplă și în cazul Chinei, unde primele cazuri cu noul coronavirus au fost detectate la sfârșitul lui decembrie 2019.

Întrebat de jurnaliști despre absența Chinei de pe această listă, directorul general al GAVI, Seth Berkely, s-a limitat să spună într-o conferință de presă că "scopul COVAX este acela de a colabora cu toate țările lumii" și dialogul urmează să continue cu autoritățile de la Beijing.

"Obiectivul nostru este acela de a dispune de 2 miliarde de doze de vaccin până la sfârșitul anului 2021. Suntem încurajați să vedem că un număr mare de țări s-au angajat în mecanismul COVAX", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

OMS și partenerii săi vor începe de acum să semneze acorduri oficiale cu producătorii de vaccinuri pentru a obține dozele necesare "cu scopul de a pune capăt fazei acute a pandemiei până la sfârșitul anului 2021", a transmis OMS într-un comunicat.

Mecanismul COVAX face parte din ACT-Accelerator, dispozitivul internațional creat de ONU pentru a accelera accesul echitabil la mijloacele de luptă împotriva COVID-19. ONU nu a primit deocamdată decât 3 miliarde de dolari din suma cerută de 38 de miliarde de dolari. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău