UPDATE | Italia numără peste 200 de cazuri infectate cu coronavirus și patru decese

  • 24 Februarie 2020 13:01
UPDATE | Italia numără peste 200 de cazuri infectate cu coronavirus și patru decese

Nordul Italiei se pregătește pentru zile de angoasă și restricții - Carnavalul de la Veneția întrerupt, 11 orașe în carantină timp de două săptămâni, un tren spre Austria a fost oprit - după o bruscă și spectaculoasă creștere a noilor cazuri de infecții cu coronavirus depistate în ultimele trei zile în această țară, informează AFP luni, preluat de Agerpres.

Descoperirea mai multor focare vineri, ziua în care a fost anunțat primul deces al unui italian (și totodată al unui european), apoi înmulțirea rapidă a cazurilor semnalate, ajunse de la șase până la aproape 150 duminică, îngrijorează autoritățile și populația locală.

"Virus Paralysie", titrează cotidianul La Repubblica. Toate companiile mass-media italiene publică recomandări pentru a evita contagierea și felul în care epidemia poate fi explicată copiilor.

Potrivit ANSA, Italia numără de acum peste 200 de cazuri infectate confirmate și patru decese.

Italia devine astfel țara cea mai afectată din Europa după debutul acestei epidemii de pneumonie virală, înregistrat în decembrie, în China. Cele mai numeroase cazuri au fost recenzate în regiunile Lombardia (regiunea orașului Milano) și Veneto (regiunea orașului Veneția).

Duminică seară, căile ferate austriece au anunțat suspendarea până la noi ordine a traficului pe o importantă linie de legătură cu Italia care trece prin Pasul Brenner, unde un tren a fost oprit din cauza a două cazuri suspecte de coronavirus.

"Legăturile feroviare prin Pasul Brenner sunt întrerupte din cauza unei decizii administrative", a declarat un purtător de cuvânt al companiei austriece feroviare OBB.

Anunțul a fost făcut după ce un tren ce leagă Veneția de Munchen a fost oprit în cursul serii în stația din Pasul Brenner din cauza a două cazuri suspecte de coronavirus în rândul pasagerilor.

Potrivit poliției, citată de agenția austriacă APA, cele două turiste germane au fost preluate pentru a face teste medicale la scurt timp după plecarea lor din Veneția și nu se mai află la bordul trenului oprit la frontieră.

"Mii și mii de controale"

Prim-ministrul Giuseppe Conte, contactat de postul public Rai Uno, a îndemnat populația "să nu cedeze în fața panicii și să urmeze consemnele autorităților sanitare". "Nu trebuie să ne fie teamă de faptul că numărul de cazuri va continua să crească", a adăugat el.

Două focare principale au fost identificate: în jurul Codogno, în Lombardia, unde un al doilea deces (o femeie de 77 de ani) a fost anunțat sâmbătă, și la Vo'Euganeo, în apropiere de Padova (lângă Veneția), unde a fost înregistrat primul deces, cel al unui pensionar de 78 de ani. Un cordon sanitar va fi stabilit de armată începând de luni.

Autoritățile din Lombardia au anunțat duminică și decesul unei alte femei în vârstă, bolnavă de un cancer și care contractase noul tip de coronavirus.

O a patra persoană cu coronavirus a decedat în Italia, a declarat luni guvernatorul Lombardiei, Attilio Fontana. Guvernatorul a declarat la radio RAI că ultimul pacient decedat a fost "o persoană în vârstă cu alte patologii". Bărbatul în vârstă de 84 de ani a murit la spitalul din Bergamo, relatează ANSA.

Guvernul a adoptat un decret-lege foarte strict, care plasează în izolare un număr de 11 orașe, din care 10 se află în jurul localității Codogno. "Nici intrarea, nici ieșirea nu va fi autorizată cu excepția unei derogări speciale", a anunțat Giuseppe Conte.

Duminică, Veneția a decretat întreruperea festivităților organizate cu ocazia celebrului său Carnaval, care ar fi trebuit să se încheie marți, a manifestărilor sportive și închiderea școlilor și muzeelor. Însă barurile și restaurantele rămân deschise.

În Lombardia, în metropola Milano, capitala economică a Italiei, școlile, universitățile, dar și muzeele, cinematografele și teatrele, inclusiv celebrul Scala, vor fi închise. Toate barurile vor fi închise de la ora 18:00 până la ora 06:00. Serviciile publice rămân deschise.

Chiar și Săptămâna Modei a fost perturbată: maestrul Giorgio Armani, în vârstă de 85 de ani, și stilista Laura Biagiotti au decis să își prezinte colecțiile de duminică cu ușile închise și să difuzeze în direct pe site-urile lor defilările organizate pentru promovarea colecțiilor de toamnă-iarnă 2020.

În cele 11 orașe în carantină, toate spațiile publice (baruri, restaurante, primării, biblioteci, școli), cu excepția farmaciilor, au fost închise încă de vineri.

Principalul focar se află la Codogno, localitate cu 15.000 de locuitori, din care mulți lucrează în împrejurimile orașului Milano, aflat la 60 de kilometri.

Trenurile companiei private Trenord nu se mai opresc în această localitate și în două orașe învecinate. Panouri luminoase anunță: "Coronavirus, populația este invitată să rămână în case, ca măsură de precauție".

În apropiere de Casalpusterlengo, o mașină de poliție oprește toate vehiculele aflate de pe principala arteră rutieră care leagă satele din zonă.

"Vom instala rapid o blocadă totală", a declarat duminică un polițist, subliniind că agenții îi informează "pe oameni că dacă intră în zonă, nu vor mai putea să iasă și viceversa".

Guvernul italian a prevăzut sancțiuni care pot să ajungă până la trei luni de închisoare pentru contravenienți.

Însă marea spaimă a locuitorilor este legată de lipsa alimentelor. Pe durata întregii zile, la Casalpusterlengo, cozi uriașe s-au format în fața supermarketului Lidle, unul din puținele rămase deschise.

Fără "pacient zero" pentru moment

Pacientul 1 pentru Lombardia este un bărbat de 38 de ani, Mattia, director în multinaționala anglo-olandeză Unilever, care deține o fabrică importantă în apropiere de Codogno, la Casalpusterlengo, unde 120 de angajați din 160 au fost testați.

Contaminarea lui rămâne un mister: este exclusă ipoteza conform căreia Mattia ar fi fost contaminat de unul dintre prietenii lui reîntors din China în ianuarie, întrucât acesta, "pe baza testelor efectuate, nu a dezvoltat anticorpi", potrivit Ministerului Sănătății.

OMS recunoaște că "înmulțirea rapidă a cazurilor înregistrate în Italia de două zile este îngrijorătoare", potrivit unui purtător de cuvânt al organizației. "Ceea ce ne îngrijorează de asemenea este că nu am putut să identificăm în toate cazurile legături epidemiologice clare, precum călătorii în China și contacte cu un caz confirmat".

Cealaltă zonă de contaminare este Vo' Euganeo, în apropiere de Padova. Autoritățile i-au supus unor teste medicale pe cei opt cetățeni chinezi care frecventează același bar ca zidarul decedat vineri, însă acestea s-au dovedit negative.

Luca Zaia, un patron din regiune, s-a declarat îngrijorat de faptul că "pacientul zero" nu a fost găsit, fapt care ar dovedi, potrivit spuselor sale, că "virusul este mult mai prezent decât se credea".

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău