Coroana purtată de Regina Maria a României și steagul liturgic al lui Ștefan cel Mare, expuse la Luvru

  • 07 Aprilie 2019 22:22
Coroana purtată de Regina Maria a României și steagul liturgic al lui Ștefan cel Mare, expuse la Luvru

Coroana regală purtată de Regina Maria și steagul liturgic al lui Ștefan cel Mare vor fi expuse în Franța în cadrul unor expoziții organizate la Reims și la Muzeul Luvru din Paris. Acestea împreună cu alte exponate de patrimoniu au fost transportate în Franța cu o aeronavă a Forțelor Aeriene Române.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale de la București, citat de Adevărul.ro, o aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române a efectuat o misiune specială de transport a unor exponate de patrimoniu aflate în custodia Muzeului Național de Istorie a României, pe ruta Otopeni – Velizy Villacoublay (Franța), cu prilejul activităților organizate în cadrul Sezonului Cultural România-Franța, în Paris și Reims.

Coroana regală purtată de Regina Maria la ceremonia de încoronare din anul 1922 și steagul liturgic al lui Ștefan cel Mare vor fi piesele centrale ale expozițiilor „Maria de România, Regină și Artistă” organizată la Palatul Tau din Reims și „Broderii liturgice românești de tranziție bizantină” organizată la Muzeul Luvru din Paris.

Aeronava a fost operată de către un echipaj format din comandorul Emil Tecuceanu, locotenent-comandorul Daniel Motoroiu, locotenentul Mihai Vîrdol și maiștrii militari George Băltescu și Paul Glișcă.

Sezonul Cultural România - Franța este un proiect de importanță strategică pentru relația bilaterală și a debutat la Paris la 27 noiembrie 2018.

Sezonul continuă pe perioada deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene și propune un dialog pe dimensiunea socio-culturală, politică și economică, prin intermediul artelor, antreprenoriatului și comunităților.

Din seria evenimentelor incluse în secvența de închidere a Sezonului din Franța, fac parte două proiecte patrimoniale de importanță majoră pentru promovarea istoriei și culturii românești în Franța - expoziția „Maria de România, Regină și Artistă” organizată la Palatul Tau din Reims și expoziția „Broderii liturgice românești de tranziție bizantină” organizată la Muzeul Luvru din Paris.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău