Cornelia Cozonac: Restricționarea căutării pe portalul instanțelor de judecată afectează activitatea jurnaliștilor

  • 10 Februarie 2017 13:48
Cornelia Cozonac: Restricționarea căutării pe portalul instanțelor de judecată afectează activitatea jurnaliștilor Anticoruptie.md

Hotărârile instanțelor de judecată vor fi publicate cu indicarea numelor celor implicați în procese, promite Ministerul Justiției, după o ședință consultativă cu Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești, Consiliului Superior al Magistraturii și cu Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.

De asemenea, se va reveni la opțiunea căutării după nume pe portalul instanțelor de judecată, dar aceasta va fi disponibilă numai pentru avocații și executorii judecătorești, înregistrați în calitate de operatori ai datelor cu caracter personal, nu și pentru publicul larg.

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a declarat pentru Radio Chișinău că numele justițiabililor vor fi făcute publice în hotărârile de judecată publicate pe portalul instanțelor de judecată instante.justice.md, după ce mai multe organizații de media și ale avocaților au protestat față de depersonalizarea acestor documente.

”Ministerul Justiției și Autoritatea de Administrare a Instanțelor de Judecată va respecta și aplica întru totul prevederile articolului 56 cu indice 2 din Legea cu privire la autoritatea judecătorească, ceea ce înseamnă că pe site-uri vor fi publicate numele persoanelor. Deși aceasta, în opinia Centrului  Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, contravine prevederilor Legii cu privire la datele cu caracter personal”, a declarat Vladimir Cebotari.

Referitor la căutarea după nume, aceasta va fi posibilă pe portalul instanțelor de judecată, dar în anumite condiții, a mai spus Vladimir Cebotari.

”Da, se va putea, dar după care vor putea fie efectuate anumite intervenții care trebuie să fie efectuate”, a menționat Vladimir Cebotari.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, numai avocații și executorii judecătorești, înregistrați în calitate de operatori ai datelor cu caracter personal ”vor dispune de funcționalități extinse de căutare, inclusiv, bazate pe o listă mai largă de criterii, în scopul exercitării profesiei de avocat”.

Directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a subliniat că restricționarea posibilității de căutare pe portalul instanțelor de judecată afectează activitatea jurnaliștilor, dar și dreptul cetățenilor de a fi informați.

”Constat că intenția respectivă este de a împiedica jurnaliștii să-și facă meseria și de a proteja persoanele cu probleme de integritate din sistemul public și pe agenții economici care au contracte cu statul și aceste contracte sunt pe bani publici și sunt cu probleme. Deci, se încearcă, nu protejarea drepturilor cetățenilor legate de datele personale”, a declarat Cornelia Cozonac.

Cornelia Cozonac a subliniat că, potrivit legii, ședințele de judecată sunt publice, la fel ca și hotărârile instanțelor de judecată, iar necesitatea de a proteja datele cu caracter personal apare numai în cazuri legate de minori sau de infracțiuni cu caracter sexual. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău