Următoarea sesiune a Parlamentului, cea de toamnă-iarnă, va începe în luna septembrie, dar ședințele ar putea fi reluate mai târziu

  • 22 Iulie 2020 17:29
Următoarea sesiune a Parlamentului, cea de toamnă-iarnă, va începe în luna septembrie, dar ședințele ar putea fi reluate mai târziu

Sesiunea de primăvară-vară a Parlamentului, încheiată pe neașteptate, luni, este comentată diferit de guvernare și opoziție, dar și de experți. În timp ce deputații ce reprezintă majoritatea parlamentară consideră că Legislativul a reușit să adopte mai multe proiecte și legi importante în contextul crizei pandemice și economice, opoziția consideră că deputații au fost înlăturați, practic, de la procesul legislativ. Aceștia din urmă mai cred că sesiunea s-a încheiat fără a fi adoptate decizi necesare în actuala situație.

Sesiunea parlamentară s-a încheiat luni noaptea, la câteva ore după ce o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu nu a întrunit numărul necesar de voturi. Opoziția a criticat această decizie, iar președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a arătat că Parlamentul a plecat în vacanță cu mai multe restanțe.

În același timp, deputatul PAS Radu Marian, a menționat în cadrul unor dezbateri la IPN că Parlamentul a fost în general exclus din procesul decizional, Guvernul asumându-și răspunderea pe proiecte importante de legi care ar fi trebuit dezbătute de Legislativ.

Pe de altă parte, reprezentantul alianței majoritare, deputatul PDM Nicolae Ciubuc este de părerea că legislativul și-a îndeplinit bine atribuțiile, având în vedere situația complicată prin care trece Republica Moldova.

De aceeași părere este și analistul politic Igor Boțan.

Pe de altă parte, editorialistul Nicolae Negru a comentat pentru Radio Chișinău că majoritatea parlamentară a încheiat subit sesiunea pentru a nu-i permite opoziției să-și exprime punctele de vedere.

Următoarea sesiune, cea de toamnă-iarnă, va începe în luna septembrie, dar ședințele Legislativului ar putea fi reluate mai târziu, unii experți și deputați considerând că acest lucru ar putea să se întâmple abia după alegerile prezidențiale din noiembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău