Corina Crețu: Republica Moldova este pregătită să înceapă negocierile de aderare la UE la începutul anului viitor

  • 04 Octombrie 2023 09:48
Corina Crețu: Republica Moldova este pregătită să înceapă negocierile de aderare la UE la începutul anului viitor

Europarlamentarul Corina Crețu a susținut la Strasbourg, marți seara, 3 octombrie, în plenul Parlamentului European, că Republica Moldova este pregătită să înceapă negocierile de aderare la începutul anului viitor, având în vedere atât de reformele care se întreprind, cât și situația geopolitică, scrie Agerpres.

„Intervenția mea din plenul Parlamentului European de la Strasbourg, de susținere a Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană. Republica Moldova și-a manifestat puternic dorința de apartenență la familia europeană, fiind fermă în fața atacurilor hibride venite din partea Rusiei, făcând față multiplelor crize și primind cu brațele deschise cel mai mare număr de refugiați ucraineni raportat la numărul locuitorilor. Pe 23 iunie 2022, a devenit țară candidată la Uniunea Europeană. Am fost săptămâna trecută la Chișinău și vreau să vă asigur că Republica Moldova este pregătită să înceapă negocierile de aderare imediat la începutul anului viitor, ținând cont atât de reformele care se întreprind, de aspirațiile europene ale poporului care au fost clar manifestate în cadrul Adunării 'Moldova Europeană', dar și luând în calcul situația geopolitică", a arătat Corina Crețu, potrivit unei postări pe Facebook.

Parlamentarul european consideră necesară includerea Republicii Moldova în programele, instrumentele și agențiile europene, precum și posibilitatea de a beneficia de instrumentele financiare de preaderare ale UE cât mai curând posibil, astfel este nevoie să fie revizuite Regulamentele europene și să fie majorat bugetul instrumentului IPA III.

„Solicit respectuos punerea pe agendă și acordarea votului pozitiv de către Consiliului UE pentru inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană în cel mai scurt timp posibil", a afirmat Corina Crețu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău