Coreea de Sud susține că liderul nord-coreean Kim Jong Un este viu și sănătos

  • 27 Aprilie 2020 08:30
Coreea de Sud susține că liderul nord-coreean Kim Jong Un este viu și sănătos

Liderul nord-coreean Kim Jong Un trăiește și este bine sănătos, a declarat duminică consilierul pentru securitate națională al președintelui sud-coreean Moon Jae-In, pentru a contracara zvonurile despre problemele de sănătate cu care s-ar confrunta liderul de la Phenian, transmite AFP.

"Poziția guvernului nostru este fermă", a afirmat consilierul Moon Chung-In pentru postul de televiziune american CNN: "Kim Jong Un trăiește și are o stare bună de sănătate."

Consilierul a adăugat că liderul nord-coreean se află din 13 aprilie într-un sejur la Wonsan, o stațiune de pe litoralul estic al Coreii de Nord.

"Nicio acțiune suspectă nu a fost detectată până în prezent", a asigurat oficialul sud-coreean.

Zvonurile despre o starea precară de sănătate a liderului Kim Jong Un s-au înmulțit după ce absența sa de la celebrările publice din 15 aprilie a fost remarcată. Această zi marchează cea mai importantă sărbătoare din calendarul politic nord-coreean, deoarece este ziua în care întreaga țară celebrează nașterea fondatorului Kim Il Sung, bunicul actualului lider.

Kim nu a mai apărut în public după ședința biroului politic al partidului unic din 11 aprilie și după turneul în care a inspectat o bază aeriană, acțiune despre care presa nord-coreeană a informat pe 12 aprilie.

Daily NK, un site de știri gestionat, în principal, de refugiați nord-coreeni, anunțase că liderul Kim Jong Una fost operat în aprilie pentru probleme cardiovasculare și, în prezent, este în convalescență într-o vilă din provincia Pyongan de Nord.

Citând o sursă nord-coreeană neidentificată, Daily NK a susținut că liderul nord-coreean în vârstă de 36 de ani a fost operat de urgență din cauza problemelor legate de "fumat excesiv, obezitate și oboseală".

Autoritățile sud-coreene au încercat să tempereze astfel de zvonuri."Nu avem nimic pentru a confirma" aceste speculații și "până acum nu a fost detectată nicio acțiune specială în Coreea de Nord", potrivit unui comunicat al administrației prezidențiale de la Seul de săptămâna trecută.

CNN, citând un oficial american, a informat că Washingtonul "studiază informații" conform cărora Kim Jong Un este "în pericol grav după o operație chirurgicală".

Joia trecută, președintele american Donald Trump a declarat că informațiile despre o posibilă deteriorare a stării de sănătate a liderului nord-coreean sunt "eronate".

Luni, ziarul oficial Rodong Sinmun a informat că Kim Jong Un a trimis un mesaj de mulțumire muncitorilor care lucrează la Wonsan Kalma, un proiect turistic gigantic de pe coasta de est a țării. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Thu
11
Fri
11
Sat
11
Sun
12
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău