Coreea de Sud se pregătește să testeze un sistem de recunoaștere facială pentru urmărirea persoanelor infectate cu coronavirus

  • 13 Decembrie 2021 14:26
Coreea de Sud se pregătește să testeze un sistem de recunoaștere facială pentru urmărirea persoanelor infectate cu coronavirus

Coreea de Sud va lansa în curând un proiect pilot prin care inteligența artificială, recunoașterea facială și mii de camere de supraveghere CCTV vor fi folosite pentru urmărirea deplasărilor persoanelor infectate cu coronavirus, în pofida îngrijorărilor legate de încălcarea dreptului la viață privată, transmite luni Reuters, citat de Agerpres.

Proiectul, cu finanțare națională, va deveni operațional în luna ianuarie la Bucheon, una din suburbiile cel mai dens populate ale capitalei Seul, a indicat un oficial al administrației locale pentru agenția de știri.

Sistemul utilizează o tehnologie de algoritmi IA și recunoaștere facială pentru a analiza imaginile captate de peste 10.820 de camere CCTV și pentru a urmări deplasările unei persoane infectate, ale tuturor celor cu care aceasta a venit în contact, precum și dacă poartă mască, se arată în planul de 110 pagini înaintat de municipalitate către Ministerul Științei și Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor, și pus la dispoziția Reuters de un deputat de opoziție critic al proiectului.

Mai multe guverne de pe mapamond au apelat la noile tehnologii și și-au extins puterile legale pentru a încerca să stăvilească epidemia de COVID-19. China, Rusia, India, Polonia, Japonia și unele state din SUA sunt printre cele care au derulat sau măcar experimentat sisteme de recunoaștere facială pentru urmărirea pacienților cu COVD-19, conform unui raport din martie al Columbia Law School din New York.

Potrivit oficialului din Bucheon, sistemul ar urma să reducă presiunea pe echipele de anchetatori epidemiologici, care lucrează intens, uneori și în ture de 24 de ore, într-un oraș cu peste 800.000 de locuitori, și să ajute ca aceste echipe să fie folosite mai eficient și cu mai mare precizie.

Coreea de Sud deține deja un sistem de urmărire agresiv, de înaltă tehnologie care strânge date despre cărți de credit, date de localizare a telefoanelor mobile și imagini CCTV, printre alte informații cu caracter personal, dar se bazează încă pe un mare număr de astfel de echipe.

Noul sistem este menit și să suplinească faptul că aceste echipe sunt nevoite să se bazeze în mare măsură pe declarațiile pacienților cu COVID-19, care nu sunt întotdeauna sinceri în legătură cu activitățile și deplasările lor, se spune în plan.

Ministerul Științei a declarat că nu are planuri actuale de a extinde acest proiect la nivel național, și că scopul sistemului este să digitalizeze o parte din munca manuală pe care trebuie să o execute în prezent echipele de urmărire.

Sistemul din Bucheon poate depista simultan până la zece persoane în 5-10 minute, reducând substanțial timpul necesar în prezent, de circa 30-60 minute pentru depistarea unei singure persoane.

Proiectul pilot va necesita doar o echipă de aproximativ zece persoane la un centru de sănătate publică pentru folosirea sistemului de recunoaștere facială cu IA, a indicat oficialul local.

Bucheon a primit 1,6 miliarde de woni (1,36 milioane de dolari) de la Ministerul Științei și a investit 500 milioane de woni din bugetul propriu pentru a construi acest sistem, a precizat responsabilul.

Deși există un sprijin public larg pentru actualele metode invazive de depistare și urmărire, apărători ai drepturilor omului și unii deputați sud-coreeni s-au arătat îngrijorați că guvernul va reține și exploata astfel de date mult peste necesitățile pandemiei.

'Planul guvernului de a deveni un Big Brother sub pretextul COVID este o idee neototalitaristă', a declarat Park Dae-chul, deputat al Partidului Puterea Poporului, de opoziție, cel care a pus la dispoziția Reuters planul municipalității.

În schimb, oficialul din Bucheon a insistat că nu există nicio îngrijorare legată de viața personală, întrucât sistemul blurează fața oricărei persoane care nu este subiect al anchetei.

'Nu există nicio problemă legată de viața privată pentru că sistemul depistează pacientul confirmat pe baza Legii privind controlul și prevenirea bolilor infecțioase', a afirmat el pentru Reuters.

Regulile prevăd că pacienții trebuie să-și dea consimțământul pentru utilizarea recunoașterii faciale, dar, și dacă nu își dau acordul, sistemul îi poate depista folosindu-le silueta și îmbrăcămintea, a menționat oficialul.

Agenția sud-coreeană pentru controlul și prevenirea bolilor (KDCA) a declarat că utilizarea unei astfel de tehnologii este legală atât timp cât se încadrează în limitele legii privind controlul și prevenirea bolilor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău