Coreea de Sud „nu va sta cu mâinile în sân” dacă Rusia va ajuta Coreea de Nord să-și îmbunătățească capabilitățile de distrugere în masă

  • 21 Septembrie 2023 13:26
Coreea de Sud „nu va sta cu mâinile în sân” dacă Rusia va ajuta Coreea de Nord să-și îmbunătățească capabilitățile de distrugere în masă

În discursul său adresat, miercuri, Adunării Generale a Națiunilor Unite, președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a spus că țara sa împreună cu aliații „nu vor sta cu mâinile în sân” dacă Coreea de Nord primește ajutor rusesc pentru a-și îmbunătăți armele de distrugere în masă (ADM), potrivit CNN, citat de defenseromania.ro.

Deși puterea militară poate varia de la o țară la alta, unindu-ne într-o solidaritate neclintită și aderând cu fermitate la principiile noastre, putem descuraja orice provocare ilegală”, a spus Yoon, citat de CNN.

Yoon a cerut, de asemenea, reforma Consiliului de Securitate al ONU, spunând că „ar primi un sprijin larg” dacă Rusia ar furniza Coreii de Nord (RPDC) informații în schimbul armelor.

Este paradoxal ca un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, încredințat ca gardian suprem al păcii mondiale, să poarte război de invadare a unei alte națiuni suverane și să primească arme și muniții de la un regim care încalcă în mod flagrant rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat Yoon.

Într-o astfel de situație, apelul de a reforma Consiliul de Securitate al ONU ar primi un sprijin larg. Și dacă RPDC va dobândi informațiile și tehnologia necesare pentru a-și îmbunătăți capabilitățile ADM în schimbul sprijinirii Rusiei cu arme convenționale, acordul va fi o provocare directă care, amenință pacea și securitatea nu numai a Ucrainei, ci și a Republicii Coreea”, a adăugat președintele.

Pe 13 septembrie, liderul nord-coreean Kim Jong Un și Vladimir Putin s-au întâlnit pentru a discuta despre consolidarea cooperării militare. Kim a purtat discuții în acest sens și cu ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu.

Mass-media occidentale au informat în mod repetat că în timpul întâlnirii părțile ar fi putut conveni asupra transferului de muniție de artilerie către Federația Rusă.

Zilele trecute, The Economist a informat că Coreea de Nord furnizează Rusiei muniție de artilerie și rachete de tip Katyusha.

Pe lângă drone și rachete, cum ar fi KN-23, care este o copie aproape identică a rachetei balistice rusești Iskander, statul nord-coreean poate oferi Rusiei obuziere autopropulsate și lansatoare de rachete. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău