Coreea de Sud: Moartea primului soldat cunoscut ca transgender generează apeluri la schimbare

  • 04 Martie 2021 12:23
Coreea de Sud: Moartea primului soldat cunoscut ca transgender generează apeluri la schimbare

Moartea primului soldat cunoscut ca transgender din Coreea de Sud, demobilizat anul trecut din armată după ce a făcut o operație pentru schimbare de sex, a generat apeluri la măsuri de protecție și recunoașterea persoanelor aparținând acestei categorii în țara asiatică, relatează joi agenția Reuters, preluat de Agerpres.

Byun Hui-su, care avea 23 de ani și gradul de sergent, a fost găsită moartă de serviciile de urgență, miercuri, la locuința sa din Cheongju (sud de Seul).

"Moartea lui Byun a avut cu atât mai mult ecou în rândul publicului cu cât armata și societatea refuză să recunoască schimbarea", a reacționat într-un comunicat asociația "Curcubeu" pentru măsuri împotriva discriminării minorităților sexuale din Coreea de Sud, reprezentând circa 40 de grupuri.

O femeie care a povestit că era prietenă cu Byun încă din liceul militar a menționat pentru Reuters că 28 februarie ar fi fost ultima zi a acesteia în armată, dacă i s-ar fi permis să rămână în rândurile sale.

"Era născută să fie soldat. Se pricepea foarte bine la tot ce ține de armată, nu doar în Coreea, ci și în alte țări, și făcea mari eforturi să-și reia stagiul", a relatat femeia, prezentată doar cu numele Kim.

Potrivit acesteia, Byun nu avea de lucru, pentru că toate solicitările i-au fost respinse după ce s-a aflat că a fost dată afară din armată în urma intervenției chirurgicale la care a fost supusă în Thailanda.

Byun dăduse în judecată armata în speranța de a-și putea relua stagiul, prima audiere fiind stabilită pentru luna aprilie.

"Vreau să arăt tuturor că și eu pot fi unul dintre bravii soldați care apără această țară", a declarat atunci Byun, cu ochii în lacrimi.

O primă reacție a armatei, care a comunicat că nu poate comenta "știrea morții unui civil", a fost drastic criticată în social media, iar joi un purtător de cuvânt militar a prezentat oficial condoleanțe, calificând moartea lui Byun drept un eveniment "nefericit".

Purtătorul de cuvânt a adăugat că armata încă nu a purtat discuții detaliate legat de politicile sale față de soldații transgender.

Cazul a declanșat o dezbatere în comunitatea LBGT sud-coreeană privind modul în care sunt tratați membrii acesteia în rândul forțelor armate. În Coreea de Sud, toți bărbați considerați apți au obligația să efectueze un stagiu militar de circa doi ani.

Întrebat într-o conferință de presă obișnuită dacă există eventuale planuri de schimbare în ce privește serviciul militar pentru persoanele transgender, premierul Chung Se-kyun a transmis condoleanțe, menționând doar că e nevoie de mai multe discuții.

Comisia sud-coreeană pentru drepturile omului a făcut publică la rândul său o declarație în care salută "lupta lui Byun împotriva discriminării și urii profund înrădăcinate" și se angajează să promoveze eforturile de îmbunătățire a actualului sistem.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău