Coreea de Sud, dispusă să-și sporească cu 10% contribuția pentru desfășurarea trupelor SUA pe teritoriul său

  • 10 Februarie 2019 17:57
Coreea de Sud, dispusă să-și sporească cu 10% contribuția pentru desfășurarea trupelor SUA pe teritoriul său

Coreea de Sud a anunțat, duminică, că a acceptat să-și crească cu aproape 10% participarea la costul desfășurării a zeci de mii de soldați americani pe teritoriul său, soluționând un litigiu cu aliatul său înaintea unui al doilea summit între Washington și Phenian, informează France Presse.

Războiul din Coreea (1950-53) s-a încheiat cu un armistițiu și nu un tratat de pace, și Statele Unite au desfășurat peste 28.000 de soldați în Coreea de Sud pentru a o proteja de Coreea de Nord.

Dar președintele american Donald Trump a denunțat adesea costul acestei desfășurări. Potrivit presei sud-coreene, Washingtonul a cerut Seulului să-și dubleze contribuția la cheltuieli.

Acordul anunțat duminică de Ministerul sud-coreean al Afacerilor Externe prevede plata de către Seul a aproximativ 1.040 de miliarde de woni (816 milioane dolari) pentru 2019. Aceasta este o creștere de aproximativ 8,2 % față de contribuția anuală furnizată de Coreea de Sud în virtutea unui acord de cinci ani ce a expirat la sfârșitul anului 2018.

Statele Unite au cerut "o creștere enormă" a contribuției sud-coreene, a adăugat ministerul, dar cele două țări au reușit să ajungă la un acord care să reflecte "starea de securitate din Peninsula Coreea", precizează el.

Cele două țări "au reafirmat (...) importanța unei alianțe solide între Coreea de Sud și Statele Unite și necesitatea unei desfășurări stabile a trupelor americane", a adăugat ministerul.

Unii se temeau că Trump se folosește de acest diferend asupra costurilor ca pretext pentru retragerea trupelor americane, amintește AFP.

Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong Un ar trebui să discute despre o declarație oficială pentru a pune capăt războiului, care ar fi preludiul la un tratat de pace, la summitul lor programat pentru sfârșitul lunii februarie în Vietnam.

La primul lor summit de la Singapore în iunie, președintele american a anunțat spre surprinderea tuturor decizia sa de a suspenda exercițiile militare dintre Washington și Seul.

Săptămâna trecută, Trump a declarat la CBS că nu are "niciun plan" să retragă trupele americane ca parte a unui compromis la care s-ar ajunge la Hanoi, dar a adăugat că aceasta s-ar putea întâmpla "într-o zi". "Este foarte scump să menții trupe acolo", a mai spus el.

Acordul este valabil numai pentru un an și cele două părți ar trebui să revină la masa negocierilor. El va intra în vigoare după ce va primi unda verde din partea Adunării Naționale sud-coreene, așteptată în aprilie, potrivit agenției de presă Yonhap, citată de Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău