Coreea de Sud deblochează 8 milioane de dolari în ajutor umanitar pentru Coreea de Nord

  • 05 Iunie 2019 18:05
Coreea de Sud deblochează 8 milioane de dolari în ajutor umanitar pentru Coreea de Nord

Coreea de Sud a anunțat că a deblocat miercuri 8 milioane de dolari (7,1 milioane de euro) în ajutor umanitar pentru Nordul înfometat, în contextul în care arsenalul nuclear al Phenianului și relațiile intercoreene sunt în impas, relatează AFP, citat de Agerpres.

Este primul ajutor de acest tip furnizat de Seul Phenianului din 2015, după ce Coreea de Nord a avut cele mai proaste recolte din ultimul deceniu, potrivit ONU.

Președintele sud-coreean Moon Jae-in încearcă să restabilească legături diplomatice între Phenian și Washington după eșecul summitului de la Hanoi din februarie, când liderul nord-coreean Kim Jong Un și omologul său american Donald Trump nu au reușit să ajungă la o înțelegere privind renunțarea de către Phenian la programul său nuclear în schimbul unei ridicări a sancțiunilor.

Coreea de Nord a renunțat la cele mai multe contacte cu Seulul și Washingtonul.

Ministerul sud-coreean al Unificării, care gestionează relațiile intercoreene, a anunțat că guvernul a deblocat ajutorul din cauza "situației alimentare care se deteriorează" în Nord.

Seulul va dona 4,5 milioane de dolari Programului Alimentar Mondial (PAM) pentru a lupta împotriva malnutriției și 3,5 milioane de dolari UNICEF pentru sănătatea copiilor și a femeilor însărcinate.

Peste zece milioane de nord-coreeni, aproximativ 40% din populație, suferă de grave lipsuri alimentare, un procent stabil în raport cu ultimii ani, potrivit estimărilor recente ale ONU.

"PAM și alte organizații internaționale au cerut ajutor pentru Coreea de Nord din cauza îngrijorărilor privind deteriorarea situației celor mai vulnerabili de acolo", a precizat Ministerul Unificării.

Un organ de propagandă nord-coreean a calificat luna trecută asistența Coreei de Sud drept "neesențială" pentru relațiile intercoreene. Dacă Sudul "dorește cu sinceritate o dezvoltare, o pace și o prosperitate pe termen lung", el trebuie să pună în operă proiectele economice comune decise anul trecut de cele două părți în loc "să ridice problema ajutorului umanitar", a scris site-ul Uriminzokkiri.

Mai multe serii de sancțiuni economice, impuse Nordului din cauza programelor sale nucleare și a rachetelor balistice, blochează majoritatea proiectelor comune. 

Sursa:Agerpres

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău