Coreea de Nord se laudă că e singura țară care „poate zgudui întreaga lume” cu testele sale balistice

  • 08 Februarie 2022 17:06
Coreea de Nord se laudă că e singura țară care „poate zgudui întreaga lume” cu testele sale balistice

Coreea de Nord se laudă că este una dintre puținele țări din lume care poate lansa arme nucleare și rachete cu tehnologie avansată și singura care e în stare să „zguduie întreaga lume” cu testele sale balistice, relatează Reuters.

Phenianul a făcut de la începutul anului o serie de teste de rachete, deși se află sub sancțiuni internaționale tocmai din cauza acestora. Ianuarie a fost o lună record, cu cel puțin șapte lansări, inclusiv un nou tip de „rachetă hipersonică”, potrivit Coreei de Nord, transmite DIGI24.

Printre rachetele testate a fost și un model Hwasong-12, cu rază medie de acțiune, capabilă să lovească teritoriile SUA din Oceanul Pacific. O astfel de rachetă nu mai fusese testată din 2017.

„În lumea de astăzi, în care multe țări își pierd timpul supunându-se orbește Statelor Unite, există doar țara noastră pe această planetă care poate zgudui toată lumea lansând o rachetă care are SUA în raza de acțiune”, a spus Ministerul de Externe al Coreei de Nord într-un comunicat de presă.

Seria de teste după Anul Nou a fost o „realizare remarcabilă”, care a întărit „descurajarea războiului”, se mai arată în declarația de pe site-ul ministerului.

„Există peste 200 de țări în lume, dar doar câteva au bombe cu hidrogen, rachete balistice intercontinentale și rachete hipersonice”, mai suține Ministerul de Externe de la Phenian.

Potrivit unui raport ONU, Coreea de Nord a continuat în ultimul an să-și dezvolte arsenalul nuclear și capacitățile balistice, în ciuda sancțiunilor internaționale impuse Phenianului.

În ultimul an, Phenianul „a demonstrat capacități sporite de desfășurare rapidă, o mobilitate ridicată (inclusiv pe mare) și o reziliență îmbunătățită a forțelor sale dotate cu rachete”, se mai arată în raport.

„Întreținerea și dezvoltarea infrastructurii nucleare și de rachete balistice a Coreei de Nord au continuat", iar țara "a continuat să caute echipamente, tehnologie și know-how pentru aceste programe în străinătate, în special prin mijloace informatice și cercetare științifică comună”, potrivit raportului.

Phenianul își finanțează programul nuclear inclusiv prin atacuri cibernetice.

Între 2020 și mijlocul lui 2021, atacatorii cibernetici nord-coreeni au furat peste 50 de milioane de dolari în active digitale, au descoperit investigatorii ONU. Astfel de atacuri reprezintă „o importantă” sursă de venituri pentru programul balistic și nuclear al Phenianului, se arată în raport.

Descoperirire au fost transmise comitetului de sancțiuni al ONU, vineri.

Atacurile nord-coreene au țintit cel puțin trei burse de schimb de criptomonede din America de Nord, Europa și Asia.

Raportul a citat și un studiu publicat luna trecută de compania de securitate Chainalysis, care sugerează că atacurile nord-coreene au produs în jur de 400 de milioane de dolari în active digitale, anul trecut.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău