Coreea de Nord se declară deschisă posibilității unor convorbiri formale cu Coreea de Sud

  • 25 Septembrie 2021 17:14
Coreea de Nord se declară deschisă posibilității unor convorbiri formale cu Coreea de Sud

Coreea de Nord este dispusă să ia în considerare un nou summit intercoreean, dacă va putea fi garantat respectul reciproc între statele rivale, a transmis, sâmbătă, agenția națională de presă nord-coreeană, KCNA, citând declarații ale lui Kim Yo Jong, sora liderului de la Phenian, kim Jong Un.

Afirmațiile survin la o zi după ce Coreea de Nord a îndemnat Statele Unite și Coreea de Sud să renunțe la "politica ostilă" și la "standardele duble" fața de Phenian, înainte de a putea avea loc convorbiri formale pe marginea încheierii Războiului Koreean, din 1950-53. Conflictul s-a încheiat cu un armistițiu și nu cu un acord de pace, ceea ce a lăsat Peninsula Coreeană în stare de război, din punct de vedere tehnic.

"Cred că doar atunci când pot fi menținute corectitudinea și respectul reciproc poate avea loc o comunicare lejeră între Nord și Sud", a spus Kim Yo Jong. "Chestiuni precum declararea relevantă și oportună a sfârșitului războiului, redeschiderea biroului comun de legătură și un summit între Nord și Sud pot fi soluționate în viitorul apropiat, prin discuții constructive", a subliniat sora liderului nord-coreean.

Kim, o apropiată influentă a liderului de la Phenian, a afirmat că a luat notă cu interes de discuțiile intense de la Seul privind reluarea perspectivelor unei declarații formale a încheierii Războiului Coreean. "Am simțit că atmosfera de speranță pentru restabilirea relațiilor intercoreene și de realizare a unei stabilități pașnice pare extrem de intensă în Coreea de Sud", a spus Kim, adăugând "Și noi ne dorim același lucru".

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău