Coreea de Nord sărbătorește 70 de ani de la înființarea statului comunist

  • 09 Septembrie 2018 09:52
Coreea de Nord sărbătorește 70 de ani de la înființarea statului comunist

Coreea de Nord sărbătorește azi 70 de ani de la fondarea statului comunist printr-o paradă uriașă. Potrivit France Presse, sute de camioane încărcate cu militari erau aliniate în zori înaintea defilării de la Phenian.

Deși se crede că de această dată tema manifestării va urmări să arate bunăstarea poporului, parada va fi observată atent pentru indiciile despre arsenalul militar, care pot demonstra angajamentul Coreei de Nord pentru dezarmarea nucleară.

Observatorii consideră că o nouă etalare a rachetelor intercontinentale ar fi un gest provocator pentru relația cu Statele Unite.

Între cele două țări au reapărut tensiunile, după summitul bilateral din iunie, când cei doi lideri s-au înțeles cu privire la denuclearizarea peninsulei nord-coreene. Washingtonul a acuzat Coreea de Nord că tergiversează procesul, iar președintele Trump a anulat brusc o vizită a secretarului său de stat la Phenian. Însă un schimb recent de mesaje l-a flatat pe liderul de la Casa Albă, care vede din nou semne încurajatoare, după cum transmite Radio România Actualități.

Secretarul de stat Mike Pompeo a primit din partea liderului nord-coreean, Ki Jong-un, scrisoarea pe care președintele Trump spusese, vineri, că o așteaptă. „Se află pe drum către mine o scrisoare personală din partea lui Kim Jong-un”, le-a spus președintele reporterilor, la bordul avionului prezidențial.

Liderul de la Casa Albă spusese, cu o zi mai devreme, că recentele declarații ale lui Kim privind faptul că dorește denuclearizarea Coreei de Nord în timpul mandatului Trump este o declarație foarte pozitivă. Cei doi lideri au corespondat cu privire la negocierile de denuclearizare.

Joi, Donald Trump, i-a mulțumit pe Twitter președintelui Kim pentru a-și fi exprimat „credința de neclintit în președintele Trump”. Ultimele remarci ale președintelui Trump vin după ce oficialii sud-coreeni au declarat, în urma întâlnirii pe care au avut-o în această săptămâna la Phenian, cu Kim Jong-un, că acesta a relevat primul calendar al denuclearizării.

Potrivit oficialilor sud-coreeni, Kim a spus că dorește denuclearizarea peninsulei coreene, înainte de încheierea primului mandat prezidențial al lui Donald Trump, la începutul anului 2021.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău