Coreea de Nord pregătește o paradă militară în ajunul Jocurilor Olimpice din Coreea de Sud

  • 18 Ianuarie 2018 10:41
Coreea de Nord pregătește o paradă militară în ajunul Jocurilor Olimpice din Coreea de Sud

Coreea de Nord pregătește o fastuoasă paradă militară înaintea deschiderii Jocurilor Olimpice de Iarnă luna viitoare în Coreea de Sud, în pofida relansării relațiilor intercoreene în domeniului sportului, relatează joi presa sud-coreeană, citată de AFP.

Phenianul a suscitat îngrijorare pe plan internațional în 2017 prin creșterea numărului de lansări de rachete și efectuarea unui al șaselea test nuclear prezentat ca fiind un experiment cu bombă cu hidrogen.

Dar Nordul tocmai a acceptat să participe la Jocurile Olimpice de la Pyeongchang, preconizate să se deschidă la 9 februarie, și să participe împreună la ceremonia oficială de deschidere a evenimentului olimpic.

Coreea de Nord, care celebrează deseori prin parade militare tot felul de date aniversare, intenționează să sărbătorească la 8 februarie 70 de ani de la înființarea armatei sale, a informat agenția de presă sud-coreeană Yonhap.

Aproximativ 12.000 de soldați, însoțiți de echipamente de artilerie și diverse tipuri de armament, vor participa la o parada în apropiere de Phenian, conform Yonhap, care citează sub rezerva anonimatului o sursă sud-coreeană.

„Credem că Nordul va organiza o paradă militară la 8 februarie pentru a marca data nașterii armatei sale regulate”, a spus sursa menționată.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării sud-coreean a refuzat să comenteze 'probleme legate de serviciile de informații militare'.

Sărbătorile celebrate de Coreea de Nord variază de la an la an, notează AFP.

La 15 aprilie 2017, liderul nord-coreean Kim Jong-Un a prezidat o demonstrație spectaculoasă a armamentului țării sale, între care ceea ce arăta ca o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), pentru a sărbători împlinirea a 105 ani de la nașterea fondatorului Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC), Kim Ir-sen, bunicul actualului lider.

Kim Jong-Un a evocat planul de celebrare a 70 de ani de la înființarea armatei în acest an în discursul de Anul Nou, chemând armata 'să organizeze exerciții de luptă ca și cum ar fi bătălii reale'.

El a profitat de acest discurs pentru a întinde o mână Seulului și a propune participarea Coreei de Nord la Jocurile Olimpice de Iarnă. Recent, Seulul și Phenianul și-au restabilit telefonul roșu în domeniul militar, decizând de asemenea să participe la Jocurile Olimpice cu o echipă comună de jucători de hochei pe gheață feminin. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău