Coreea de Nord permite intrarea unor ajutoare umanitare, dar granița rămâne închisă (ONU)

  • 13 Ianuarie 2022 12:10
Coreea de Nord permite intrarea unor ajutoare umanitare, dar granița rămâne închisă (ONU)

După doi ani de închidere a graniței pentru a proteja Coreea de Nord de pandemia de coronavirus, unele ajutoare umanitare încep să fie lăsate să intre în această țară, deși transporturile de produse esențiale rămân în continuare blocate, anunță agenții al ONU, potrivit Reuters, citat de AGERPRES.

Agenția pentru copii a ONU, UNICEF, a informat în această săptămână că cel puțin două dintre transporturile sale cu hrană și tratamente împotriva tuberculozei au fost eliberate după aproape trei luni de carantină.

"Prima dintre aceste încărcături ale UNICEF a fost eliberată după dezinfectare în portul Nampo și poate fi transportată către centrul de distribuire al guvernului pentru a fi alocată mai departe unităților de sănătate și de alimentație", a precizat purtătoarea de cuvânt a agenției, Caroline den Dulk, într-un email către Reuters.

Aceste mișcări au fost raportate prima dată vineri de site-ul NK News de la Seul, însă purtătoarea de cuvânt nu a explicat când au fost eliberate exact transporturile.

Coreea de Nord nu a raportat niciun caz de COVID-19 și a impus măsuri stricte de combatere a virusului, printre care închiderea graniței și limitarea deplasărilor interne de la apariția pandemiei la începutul lui 2020.

Raportorul special al ONU pentru drepturile omului în Coreea de Nord a declarat că persoanele cele mai vulnerabile riscă foametea după ce această țară s-a izolat și mai mult în timpul pandemiei de COVID-19.

Coreea de Nord consideră raportul calomnios, însă liderul Kim Jong-Un a recunoscut că situația alimentară din țară este "tensionată".

Din august 2021, foarte puține ajutoare au primit permisiunea de a intra în Coreea de Nord, și numai după ce au trecut printr-o perioadă de carantină de peste trei luni, urmată de proceduri de dezinfectare, a transmis în decembrie Programul Alimentar Mondial (PAM) într-un raport despre Coreea de Nord.

PAM a precizat că, după ce Coreea de Nord și-a închis granițele la începutul lui 2020, a continuat să distribuie rezervele de alimente care se aflau deja în țară, ultima fiind împărțită în martie 2021.

"Închiderea frontierei pentru alimente și oameni și restricționarea mobilității în interiorul țării rămân mari provocări. În prezent, nu există niciun calendar clar pentru redeschiderea graniței", se arată în raport.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat în octombrie că ajutoare pentru combaterea pandemiei au ajuns în Coreea de Nord în octombrie, dar sunt ținute în carantină la Nampo. Reprezentanții OMS nu au răspuns solicitării de a oferi informații actualizate despre situația acelor ajutoare, precizează Reuters. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău