Coreea de Nord | Noi tiruri balistice, prima provocare pentru președintele Biden

  • 24 Martie 2021 08:37
Coreea de Nord | Noi tiruri balistice, prima provocare pentru președintele Biden

Coreea de Nord a lansat duminică două rachete, la scurt timp după o vizită la Seul a doi miniștri americani - primele teste de acest fel de la instalarea președintelui Joe Biden la Casa Albă - a afirmat marți un responsabil american, citat de AFP.

"Avem cunoștință despre lansarea a două rachete", a declarat responsabilul pentru AFP, sub acoperirea anonimatului. Media americane au raportat că este vorba despre rachete cu rază scurtă de acțiune.

Observatorii se așteptau la un act de sfidare din partea Coreii de Nord de la instalarea noului președinte american în ianuarie.

Spre deosebire de majoritatea tirurilor anterioare, acestea nu au fost raportate imediat de Coreea de Sud, Japonia sau Statele Unite. Mai mulți experți au estimat pe Twitter că au fost probabil rachete de croazieră, un răspuns relativ moderat la manevrele militare comune pe care tocmai le-au efectuat Washingtonul și Seulul.

Administrația Biden se află în proces de a-și dezvolta strategia față de Coreea de Nord, după tentativa de diplomație directă a predecesorului său Donald Trump cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, care nu a permis niciun progres pe tema denuclearizării Phenianului.

Din februarie, noua administrație americană a încercat fără succes să contacteze conducerea nord-coreeană.

Săptămâna trecută, Coreea de Nord a avertizat că nu își va schimba poziția față de SUA până când acestea nu vor va renunța la "politica lor ostilă" în privința sa, în timp ce miniștrii americani de externe, Antony Blinken, și al apărării, Lloyd Austin, se aflau în Seul în special pentru a consolida legăturile Washingtonului cu Coreea de Sud împotriva Phenianului.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău