Coreea de Nord interzice intrarea în Phenian pentru a preveni răspândirea coronavirusului

  • 27 Noiembrie 2020 16:11
Coreea de Nord interzice intrarea în Phenian pentru a preveni răspândirea coronavirusului

Coreea de Nord a interzis intrarea în capitala Phenian, în cadrul unor măsuri de prevenire a răspândirii noului coronavirus în timp ce blochează orașele, inclusiv unul de-a lungul frontierei cu China, au anunțat vineri mai mulți parlamentari sud-coreeni, citați de agenția Kyodo.

 

Măsura a fost aparent impusă în urma instrucțiunilor liderului nord-coreean Kim Jong Un, care a intensificat eforturile de a ține virusul în afara țării.

Coreea de Nord a întrerupt traficul către și dinspre China și Rusia încă de la începutul acestui an în urma izbucnirii epidemiei, o lovitură puternică dată comerțului țării cu cei doi vecini și economiei în general.

Phenianul susține că virusul nu a intrat în țară, dar autoritățile au devenit mai îngrijorate de pandemie pe fondul așteptărilor că riscul de infecție va crește în timpul sezonului de iarnă, potrivit observatorilor.

Vineri, serviciul secret de informații al Coreii de Sud a raportat parlamentarilor țării despre situația actuală din Nord.

Parlamentarii au citat această agenție spunând că Coreea de Nord a închis Hyesan la frontiera cu China pe 1 noiembrie și orașul Nampo (vest), care are cel mai mare port al țării, la 6 noiembrie, în timp ce a interzis intrarea în Phenian din alte orașe vinerea trecută.

Citând diferite surse, Daily NK, media cu sediul în Coreea de Sud specializată în știri legate de Nord, a scris că grăniceri din Hyesan s-au angajat în contrabandă cu contacte chineze.

Parlamentarii au citat de asemenea agenția de informații declarând că unele persoane, inclusiv un oficial local, au fost executate asumându-și răspunderea pentru contrabandă și deprecierea accentuată a monedei nord-coreene, won.

Între timp, Coreea de Nord și-a îndemnat misiunile diplomatice din străinătate să nu întreprindă acțiuni ce ar putea provoca Statele Unite, potrivit agenției sud-coreene, probabil pentru că Phenianul dorește să adopte o atitudine prudentă în relațiile cu Washingtonul înaintea inaugurării președintelui ales al SUA Joe Biden în ianuarie.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău