Coreea de Nord dezminte că furnizează arme Rusiei

  • 29 Ianuarie 2023 10:25
Coreea de Nord dezminte că furnizează arme Rusiei

Coreea de Nord a dezmințit duminică, 29 ianuarie, că furnizează arme Moscovei, după ce Washingtonul a acuzat-o că livrează obuze și rachete grupului paramilitar rus Wagner care operează în Ucraina, scrie Agerpres.

Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al executivului american, John Kirby, a publicat imagini ale serviciilor de informații americane arătând presupuse vagoane rusești care se întorc din Coreea de Nord încărcate cu echipament militar, printre care obuze pentru Wagner.

Ulterior, Statele Unite au desemnat oficial compania militară privată rusă Wagner drept "organizație criminală transnațională" și au declarat că vor transmite aceste înregistrări Națiunilor Unite, în cadrul sancțiunilor împotriva Phenianului.

Duminică, un înalt reprezentant al guvernului nord-coreean a denunțat o "încercare stupidă de a justifica" viitoarele transporturi de arme spre Ucraina de către Washington, care a promis joi Kievului 31 de tancuri Abrams.

Citat de agenția oficială de presă KCNA, directorul general al Departamentului nord-coreean pentru afaceri americane, Kwon Jong Gun, a respins acest "zvon complet fals" și a avertizat Statele Unite că se vor expune la un "rezultat cu adevărat nedorit" dacă vor continua să îl răspândească.

"A încerca să pătezi imaginea (Coreei de Nord) fabricând ceva care nu există este o provocare serioasă care nu poate fi permisă niciodată și nu poate decât să declanșeze o reacție", a adăugat el.

Vineri, Kim Yo Jong, influenta soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, a criticat și ea promisiunile Statelor Unite de a trimite arme în Ucraina, acuzându-le că "trec și mai departe de linia roșie".

Rusia este, alături de China, unul dintre puținii aliați internaționali ai Phenianului și a ajutat deja direct regimul nord-coreean.

În afară de Siria și Rusia, Coreea de Nord este singura țară care a recunoscut independența Lugansk și Donețk, două regiuni separatiste pro-ruse din estul Ucrainei.

Rusia, care este unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, a pledat mult timp contra înăspririi sancțiunilor internaționale împotriva Coreei de Nord și chiar a cerut să fie relaxate din motive umanitare.

Kim Jong Un a declarat în 2022 că dorește ca țara sa să dețină cea mai puternică forță nucleară din lume, calificând în septembrie drept "ireversibil" statutul de putere nucleară al Nordului.

Seulul și Washingtonul sunt de părere că Phenianul intenționează să efectueze în curând un nou test nuclear, care ar fi al șaptelea din istoria sa și primul din 2017.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău