Coreea de Nord ar fi cheltuit până la 650 de milioane de dolari în acest an pe teste de armament

  • 09 Iunie 2022 20:06
Coreea de Nord ar fi cheltuit până la 650 de milioane de dolari în acest an pe teste de armament

Coreea de Nord ar fi cheltuit până la 650 de milioane de dolari în acest an pe teste de armament, sumă ce ar fi putut fi folosită pentru combaterea penuriei alimentare, conform unui studiu publicat joi, citat de AFP.

Raportul Institutului coreean pentru analiza problemelor de apărare (KIDA) estimează că regimul lui Kim Jong Un a cheltuit între 400 și 650 de milioane de dolari pentru dezvoltarea și testarea a 33 de rachete, lansate în acest an, scrie Agerpres.

Acești bani "ar fi putut permite contracararea penuriei alimentare din acest an sau furnizarea unei doze unice de vaccin COVID-19 tuturor nord-coreenilor", se menționează în raport.

Phenianul a efectuat până acum în acest an un număr record de 18 teste de armament, continuându-și campania și după recenta apariție a COVID-19 și în această țară izolată, unde virusul a infectat din mai și până acum peste 4,3 milioane de persoane din totalul de aproape 26 de milioane de locuitori.

Coreea de Nord suferă penurii alimentare cronice, agravate atât de sancțiunile internaționale asupra programelor sale de arme cât și de autoizolarea impusă pentru a se feri de pandemie.

Media oficiale nord-coreene, care de obicei raportează testele reușite de arme în următoarele 24 de ore, nu au menționat cele mai noi tiruri de rachete. Potrivit lui Sokeel Park, director pentru Coreea de Sud al organizației nonguvernamentale Liberty in North Korea, acest lucru sugerează că nord-coreenii știu foarte puține "despre cantitatea de resurse pe care guvernul lor le risipește".

Mai mult, Washingtonul și Seulul atenționează de câteva săptămâni că regimul nord-coreean pregătește un test nuclear. Marți, secretarul de stat adjunct american Wendy Sherman a avertizat că un astfel de test va determina un răspuns "rapid și energic".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău