Coreea de Nord amenință să-și întrerupă dialogul cu SUA

  • 31 Martie 2020 08:46
Coreea de Nord amenință să-și întrerupă dialogul cu SUA

Coreea de Nord a amenințat luni că va întrerupe dialogul cu SUA, în timp ce șeful diplomației americane s-a declarat nerăbdător ca negocierile să fie reluate, informează marți AFP, preluat de Agerpres.

"Auzind retorica ridicolă a lui Pompeo, am renunțat la orice speranță de dialog", a declarat un responsabil nord-coreean însărcinat cu negocierile cu SUA, citat de agenția oficială KCNA. "Ne vom trasa propriul drum", a asigurat acest responsabil al cărui nume nu este dezvăluit.

Săptămâna trecută, secretarul de stat american Mike Pompeo i-a îndemnat pe membrii comunității internaționale să rămână "determinați să exercite presiuni diplomatice și economice" asupra țării dotate cu arme nucleare, îndemnând în același tip Phenianul să reia dialogul.

Coreea de Nord a testat duminică lansatoare de rachete multiple de calibru foarte mare.

Coreea de Nord și SUA sunt în impas asupra dosarului nuclear, într-un moment în care Washingtonul își oferă ajutorul Phenianului pentru combaterea noului tip de coronavirus.

Potrivit analiștilor, Phenianul își îmbunătățește puțin câte puțin capacitățile militare, în pofida sancțiunilor internaționale și condamnărilor.

Responsabilul nord-coreean l-a acuzat pe Pompeo că "proferează o insultă la adresa unei țări cu care președintele său (Donald Trump) dorea să înnoade o bună relație", făcând referire la o scrisoare adresată de președintele american liderului Kim Jong Un.

În această scrisoare, președintele american propune ca SUA să sprijine eforturile Coreei de Nord pentru limitarea propagării pandemiei de COVID-19.

Într-un interviu telefonic acordat agenției de presă sud-coreene Yonhap și mass-media asiatice, Pompeo a afirmat că poziția sa a fost întotdeauna "pe aceeași linie" cu cea a lui Donald Trump.

"De partea americană, am încercat cu diligență să facem să avanseze aceste negocieri și sperăm să avem ocazia să reușim acest lucru. Președintele Trump a fost la fel de clar (...) Sancțiunile, nu cele americane, ci rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU, vor continua să fie aplicate", a spus Pompeo. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău