Coreea de Nord amenință să intre din nou în zonele de frontieră demilitarizate cu Sudul

  • 16 Iunie 2020 09:40
Coreea de Nord amenință să intre din nou în zonele de frontieră demilitarizate cu Sudul

Armata nord-coreeană a amenințat să-și reinstaleze trupele în zonele de frontieră cu Sudul care au fost demilitarizate anterior în virtutea unor acorduri intercoreene, potrivit unui comunicat oficial dat publicității marți, citat de DPA, Yonhap si Agerpres.

Tensiunile au escaladat după ce militanți sud-coreeni ar fi parașutat circa 50.000 de pliante de propagandă antiguvernamentală în Coreea de Nord.

Astfel de campanii caută în general să-i încurajeze pe nord-coreeni să-și răstoarne guvernul, notează DPA.

Coreea de Nord examinează un plan "ca armata să ocupe din nou poziții în zonele demilitarizate (în virtutea unui acord intercoreean) pentru a transforma linia frontului într-o fortăreață și a spori și mai mult vigilența militară împotriva Sudului", conform comunicatului armatei nord-coreene, citat de agenția de presă oficială KCNA.

Nu este clar la ce zone se referă exact textul, notează DPA.

Potrivit agenției de presă sud-coreene Yonhap, ar putea fi vorba de zonele din jurul orașului de la frontiera vestică Kaesong și Muntele Kumgang de pe coasta de est, de unde Nordul și-a retras anterior trupele pentru realizarea unor proiecte comune, în prezent înghețate.

Phenianul a cerut Seulului să ia măsuri împotriva campaniei de trimitere a pliantelor care îl critică pe liderul nord-coreean Kim Jong-Un.

Pe măsură ce tensiunile au escaladat odată cu trimiterea de pliante, Phenianul a amenințat să taie toate liniile de comunicare cu Coreea de Sud, să închidă biroul de legătură de-a lungul frontierei comune și să se retragă dintr-un acord militar cu Seulul.

Kim Yo Jong, influenta soră mai mică a liderului nord-coreean, a amenințat cu riposta Coreei de Nord și a declarat că Phenianul ar trebui "desigur să rupă relațiile" cu Coreea de Sud.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău