Coreea de Nord a lansat cea mai mare rachetă balistică din ultimii cinci ani

  • 30 Ianuarie 10:30
Coreea de Nord a lansat cea mai mare rachetă balistică din ultimii cinci ani

Coreea de Nord a efectuat ceea ce se consideră a fi cea mai mare lansare de rachete din 2017, scrie BBC. Coreea de Sud a raportat că lansarea a avut loc duminică la ora locală 07:52 (22:52 GMT) în largul coastei de est a Coreei de Nord, transmite DIGI24.

Japonia, Coreea de Sud și SUA au condamnat toate lansarea, care reprezintă cel de-al șaptelea test din această lună, notează sursa citată.

ONU interzice Coreei de Nord testele de arme balistice și nucleare și a impus sancțiuni stricte.

Dar statul din Asia de Est sfidează în mod regulat interdicția, iar liderul Kim Jong-un a promis că va consolida apărarea țării sale.

Consiliul Național de Securitate al Coreei de Sud a declarat că testul de duminică a fost o rachetă balistică cu rază intermediară (IRBM), care ar fi cea mai mare rachetă testată din noiembrie 2017.

Oficialii japonezi și sud-coreeni au estimat că racheta a atins o altitudine de 2.000 km și a zburat timp de 30 de minute până la o distanță de 800 km. A aterizat în Marea Japoniei.

Statele Unite au cerut Coreei de Nord „să se abțină de la alte acte destabilizatoare”, într-o declarație emisă de Comandamentul Indo-Pacific al armatei americane.

Phenianul a efectuat deja două teste în această săptămână și a procedat la încă cel puțin patru în această lună, afirmând printre altele că a lansat rachete hipersonice la 5 și 11 ianuarie.

La începutul acestei luni, Coreea de Nord a sugerat că ar putea relua testele nucleare și a armelor cu rază lungă de acțiune, suspendate din 2017.

Aceste teste intervin într-o perioadă delicată pentru regiune: China, singurul aliat major al regimului nord-coreean, găzduiește Jocurile Olimpice de iarnă în februarie, iar Coreea de Sud organizează alegeri prezidențiale în martie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
30,52
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:3,13 m/s
Sun
25
Mon
26
Tue
29
Wed
28
Thu
23
Arhivă Radio Chișinău