Copiii Kremlinului trăiesc în lux în țările occidentale pe care părinții lor nu ratează nicio ocazie să le critice (CNN)

  • 13 Aprilie 2022 15:01
Copiii Kremlinului trăiesc în lux în țările occidentale pe care părinții lor nu ratează nicio ocazie să le critice (CNN)

Lumea lor este o lume a avioanelor private, a apartamentelor luxoase din Paris, a vacanțelor la schi în Austria și a studiilor la universități de elită din Londra și New York. Părinții lor dețin proprietăți imobiliare pe cele mai exclusiviste bulevarde din capitalele europene. Profilurile lor de pe rețelele de socializare sunt pline de rochii de designer și evenimente de covor roșu, scrie CNN, într-o analiză dedicată copiilor politicienilor și oligarhilor ruși, care preferă viața în acel Occident atât de criticat de părinții lor, potrivit G4media.ro.

„Este în mod evident o ipocrizie extremă”, a declarat Daniel Treisman, profesor specializat în politica rusă la Universitatea din California, Los Angeles, notează sursa citată. 

„Este posibil ca ei nici măcar să nu vadă o contradicție”, a spus Treisman. „Ei cred că există această competiție între SUA și Rusia, dar de ce ar trebui ca acest lucru să afecteze planurile educaționale ale fiicei lor? Sau unde își au castelele?”.

Un exemplu concludent este familia lui Dmitri Peskov, adjunctul șefului de cabinet și purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin – un rol care îl transformă în principala portavoce a lui Putin.

Statele Unite l-au sancționat recent pe Peskov, pe soția sa și pe cei doi copii adulți (din două căsătorii anterioare), declarând că familia duce „un stil de viață luxos, care nu se potrivește cu salariul de funcționar public al lui Peskov și care este probabil construit pe averea obținută în mod ilicit din legăturile lui Peskov cu Putin”. Cel puțin doi dintre copiii săi au fost crescuți în mare parte în Europa de Vest înainte de a se întoarce la Moscova la vârsta adultă.

Dmitri Peskov și familiile sale

În timp ce Trezoreria SUA nu a explicat în detaliu excesele imputate, Peskov – care deține această poziție de aproape un deceniu și care ar fi câștigat 173.000 de dolari în 2020 – a fost văzut purtând un ceas de firmă de 600.000 de dolari și a mers într-o lună de miere care a inclus închirierea unui iaht de lux cu aproximativ 430.000 de dolari pe săptămână în largul coastei Sardiniei, potrivit unei investigații a Fundației Anticorupție fondată de liderul opoziției ruse încarcerat Alexei Navalnîi.

Pe baza proprietăților înregistrate, a postărilor de pe rețelele de socializare și a bazelor de date cu încălcări ale regulilor de circulație, Fundația Anticorupție a dezvăluit, de asemenea, că soția, fosta soție și copiii lui Peskov dețin vehicule de lux și case de mai multe milioane de dolari în întreaga lume – inclusiv în Rusia și Franța – o demonstrație de bogăție în contrast puternic cu cele aproape 20 de milioane de ruși care trăiesc în sărăcie.

Bogăția uluitoare, dar aparent inexplicabilă, a acestor familii din lumea lui Putin, spun experții, se reduce la un singur concept: cleptocrația.

„O cleptocrație este pur și simplu un guvern care este condus de hoți”, a declarat Jodi Vittori, profesor la Universitatea Georgetown, expert în corupție și politică globală, „în care politicile și deciziile luate sunt în numele acelor hoți”.

O rețea complicată de companii fantomă, bănci offshore și tranzacții financiar ascunde aceste averi și face dificilă urmărirea provenienței fondurilor.

„Ei vor să trăiască în Occident pentru că cele mai bogate țări din lume sunt în Occident. Centrele uimitoare de cultură se află în Occident”, a declarat Treisman. „Dar, în plus, țările occidentale au un stat de drept mult mai sigur decât Rusia. Așadar, dacă reușesc să ducă o mare parte din banii lor în Occident, se pot simți mai în siguranță.”

Ipocrizia oficialilor ruși și a familiilor lor care se bucură de generozitatea Occidentului este un secret „la vedere” în Rusia de ani de zile. În 2016, în Duma de Stat a fost introdus un proiect de lege care interzicea educația copiilor minori ai majorității oficialilor ruși în universități străine, susținând că educația internă ar fi cheia pentru a deveni adevărați patrioți. Proiectul de lege nu a fost adoptat.

Elizaveta Peskova

Fiica lui Peskov, în vârstă de 24 de ani, din a doua căsătorie, – ale cărei postări picante pe rețelele de socializare au devenit adesea subiect de știri pentru tabloidele rusești și europene – nu s-a ferit de lumina reflectoarelor sau de controverse. Aceasta a declarat pentru o televiziune rusă că se simte „mai bine în mediul european” și a numit sistemul de educație din Rusia un „adevărat iad”.

Mai recent, ea a contrazis declarațiile publice ale tatălui său și a postat pe Instagram „nu războiului”, sloganul folosit de rușii care se opun războiului din Ucraina. Postarea a fost distribuită de postul rusesc TV Rain, dar a fost retrasă rapid.

În copilărie, Peskova ar fi urmat cursurile Ecole des Roches din regiunea Parisului – unde taxa anuală de școlarizare reprezintă aproximativ un sfert din salariul tatălui ei, iar activitățile extracurriculare includ cursuri de aviație.

Peskova și-a continuat educația pariziană cu un stagiu la Louis Vuitton și o diplomă în marketing la o școală de afaceri franceză. Ea a urmat chiar și un stagiu pentru Parlamentul European.

Potrivit Fundației Anticorupție, Peskova și mama sa au cumpărat în 2016 un apartament de aproape 2 milioane de dolari și 180 de metri pătrați într-unul dintre cele mai scumpe cartiere din Paris, pe Avenue Victor Hugo, între Turnul Eiffel, Arcul de Triumf și luxuriantul Bois de Boulogne.

Extravaganța lui Peskova în Franța nu este departe de cea a fratelui ei vitreg din Rusia. O investigație din 2017 a grupului anticorupție al lui Navalnîi a descoperit că Nikolai Choles – fiul cel mare al lui Peskov, care a crescut în Anglia – a călătorit în toată lumea cu avioane private, a deținut proprietăți imobiliare de primă clasă în Moscova și a circulat cu o adevărată flotă de vehicule de lux prin oraș, acumulând până la 116 încălcări ale regulilor de circulație. Acesta pare a fi șomer, neafișând niciun loc de muncă.

„Reprezintă cu siguranță un nivel ridicat de cinism, dacă nu chiar de ipocrizie”, a declarat Vittori, profesor la Georgetown.

Peskova a calificat sancțiunile împotriva sa și ideea că ea susține războiul din Ucraina drept „total nedrepte și nefondate” și a declarat pentru Business Insider că este „supărată” pentru că restricțiile o împiedică să călătorească. Într-o declarație pe Telegram, Peskova a scris că este „mândră” că este rusoaică și că sancționarea copiilor adulți și „mai ales a unei fete” este „o nebunie”. Aceasta a denunțat o „vânătoare de vrăjitoare” și o „ură frenetice față de tot ce este rusesc”.

Peskova nu este singurul copil al Kremlinului care se bucură de viața în înalta societate europeană.

Fetele lui Lavrov

Ministrul de externe Serghei Lavrov, care a făcut apel la o ordine mondială „post-Occident” în 2017, și-a trimis fiica la universități prestigioase din Londra și New York.

Chiar și fiica presupusei iubite a lui Lavrov pare să beneficieze de poziția sa influentă: Ea a postat fotografii cu ea pe un iaht, într-o stațiune de schi austriacă și în vila de pe plajă a unui oligarh bogat, potrivit Fundației Anticorupție.

Polina Kovaleva – pe care guvernul britanic o numește „fiica vitregă” a lui Lavrov, chiar dacă acesta nu este căsătorit oficial cu mama sa – deține un apartament de 5,8 milioane de dolari într-unul dintre cele mai scumpe cartiere din Londra, potrivit sancțiunilor recente impuse împotriva ei.

Fundația Anticorupție a dezvăluit că Kovaleva a cumpărat apartamentul din Kensington când avea 21 de ani. Apartamentul se află la câțiva pași de Imperial College, pe care l-a și frecventat.

Fiica mult mai puțin vizibilă a lui Lavrov, Ekaterina Vinokurova, acum în vârstă de 39 de ani, a urmat cursurile Universității Columbia din New York, unde a locuit timp de 17 ani, înainte de a-și obține diploma de absolvire la London School of Economics. Atât Kovaleva, cât și Vinokurova au fost sancționate recent de Regatul Unit.

„Acest lucru trimite un semnal puternic că cei care beneficiază de pe urma asocierii cu cei responsabili de agresiunea rusă intră în sfera de aplicare a sancțiunilor noastre”, a scris ministrul britanic de externe Liz Truss într-un comunicat de presă în care a anunțat sancțiunile împotriva Kovalevei.

Fetele lui Putin

Putin însuși nu face excepție de la ipocrizia retoricii dure anti-occidentale. Una dintre pretinsele sale partenere, care i-ar fi născut o fiică, a devenit proprietara unui apartament de 4,1 milioane de dolari în Monaco la doar câteva săptămâni după nașterea copilului, potrivit unei investigații a postului de presă independent rus Proekt, bazată pe Pandora Papers.

Fiica sa cea mare, Maria, s-ar fi căsătorit cu un om de afaceri olandez; cuplul ar fi locuit într-un apartament de 3,3 milioane de dolari în Olanda. O vilă cu opt dormitoare din Biarritz, Franța, este legată de fiica sa mai mică, Katerina – conacul de mai multe milioane de dolari a fost cumpărat de fostul său soț, Kirill Shamalov, de la prietenul lui Putin, miliardarul Ghenadi Timcenko.

Ambele fiice ale lui Putin au fost sancționate săptămâna trecută de Marea Britanie și Statele Unite.

Peskov a calificat noile măsuri drept o „tendință frenetică” a Washingtonului de a impune sancțiuni Moscovei. „Rusia va răspunde fără ezitare și va face acest lucru așa cum consideră necesar”, a adăugat el.

Se zvonește că Putin ar avea mai mulți copii în afara căsătoriei, care se pare că toți au trăit în țări occidentale. Aceste informații au fost întotdeauna negate de Kremlin.

În ciuda legăturilor membrilor propriei sale familii cu Occidentul, Putin i-a luat recent la țintă pe ceilalți ruși cu „vile în Miami sau pe Coasta de Azur, care nu se pot lipsi de foie gras, stridii sau libertatea de gen, așa cum o numesc ei”.

Problema cu astfel de oameni, a declarat Putin pe 16 martie, este că ei sunt „acolo, în mintea lor, și nu aici, cu poporul nostru și cu Rusia”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
31,24
Câțiva nori
Umiditate:45 %
Vint:2,57 m/s
Wed
25
Thu
23
Fri
20
Sat
24
Sun
25
Arhivă Radio Chișinău