Copiii de la Lucian Blaga vor studia printre muncitori, mașini vechi, țevi și șantiere

  • 28 August 2015 12:44
Copiii de la Lucian Blaga vor studia printre muncitori, mașini vechi, țevi și șantiere

Cei 140 de elevi de la liceul Lucian Blaga din Tiraspol, una din cele 8 instituții cu predare în limba română din stânga Nistrului, vor studia în acest an printre muncitori, mașini vechi, țevi, și șantiere.

Într-un interviu pentru Radio Chișinău, directorul instituției Ion Iovcev este de părere că aducerea acestor mașini în curtea școlii, teren care nu aparține liceului, la fel ca și clădirea, face parte din seria de provocări constante din partea așa-numitelor autorități de la Tiraspol, asupra școlii.

”Careul solemn de început de an școlar, noi îl petrecem frumos, cu tricolorul, imnul Republicii Moldova, lansare de baloane în cele trei culori, copiii îmbrăcați în haine naționale, aceste lucruri influențează asupra așa-numitelor autorități, foarte rău. Au găsit această modalitate, să aducă această tehnică. Pe locul careului unde copiii se aliniază, au început să construiască garaje pentru mașini. Au spart asfaltul, au pus țevi, toată curtea este ocupată”, a declarat Ion Iovcev.

Directorul liceului Lucian Blaga susține însă ca va găsi o modalitate prin care manifestările dedicate zilei de întâi septembrie să se desfășoare în ciuda acestor inconveniențe. Greutățile prin care trec, îi unește și îi face mai puternici, susține Ion Iovcev.

Potrivit acestuia, riscurile privind dispariția școlilor românești din stânga Nistrului sunt mari. Chiar dacă și-au schimbat metodele de presiune, așa numitele autorități de la Tiraspol, nu renunță la lupta pentru distrugerea instituțiilor cu predare în limba română.

”Ei au înțeles că nu prin distrugerea directă, prin presiunile pe care le-au făcut în 2004 când au intrat au luat clădirea și au distrus totul, în 2014 prin intermediul milițienilor, comisii fiscale, procuratură, nu li s-a părut de ajuns. Ei încearcă poate școlile vor dispărea prin moarte naturală. În primul rând speriem oamenii, înființarea școlilor moldovenești, cu grafie chirilică, mass0-media care vorbește constant despre chipul dușmanului, numărul unu fiind Republica Moldova și România, NATO este în prag. Toate aceste lucruri îi sperie pe oameni și nu își aduc copiii la școlile românești ”, a declarat Ion Iovcev.

Interviul integral cu Ion Iovcev, despre soarta școlilor românești în stânga Nistrului, soarta limba română, dar și atitudinea transnistrenilor față de conflictul din Transnistria, realizat de colega noastră, Ina Guțu, va putea fi ascultat integral în cadrul unui program special, pe 31 august, cu ocazia Zilei Limbii Române.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău