Copiii - victimele promovării fumatului

  • 01 Iulie 2015 15:05
Copiii - victimele promovării fumatului

Copiii din municipiul Chișinău devin victimele promovării fumatului și au acces liber la produsele din tutun, arată un studiu realizat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate.

În acest sens, este necesară urmărirea cu atenție a modului de aplicare a Legii privind controlul tutunului adoptată de Parlament la sfârșitul lunii mai a acestui an, dar care va intra în vigoare în mai multe etape, afirmă experții.

În cadrul unor discuții cu grupuri de copii din capitală, care învață în clasele primare, cercetătorii au ajuns la concluzia că aceștia sunt influențați de publicitatea la țigări care se regăsește atât la punctele de vânzare a produselor de tutun, cât și în magazine obișnuite, dar și de diferite obiecte promoționale. Copiii sunt familiarizați cu denumirile diferitor mărci de țigări și sunt atrași de ambalajele acestora, devenind în acest mod potențiali fumători și clienți ai acestei industrii, afirmă Natalia Vladicescu, expert la Centrul de Investigații Sociologice, care a realizat cercetarea.

”Copiii cunosc spontan mai multe mărci de țigări. Cred că mai mult de 10 mărci au fost menționate spontan. Doar din acest aspect putem menționa faptul că, în momentul în care sunt prezente în punctele de vânzare și copiii văd acest lucru, ei deja le au în subconștient aceste denumiri”, a declarat Natalia Vladicescu.

Aceste răspunsuri i-au surprins și pe părinții copiilor intervievați, spun experții, care nu s-au așteptat ca aceștia să cunoască atât de multe despre produsele de tutun. De această situație se fac vinovate autoritățile care, deși au semnat încă în 2007 Convenția cadru privind controlul tutunului, nu au transpus-o în legislația națională decât anul acesta, a subliniat coordonatorul de programe al Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate, Ghenadie Țurcanu.

”De fapt, este vinovat statul, autoritățile care până acum nu au făcut nimic. Au semnat Convenția în 2007 și nu au pus deget pe deget ca să realizeze prevederile Convenției. Copilul a ieșit de la școală, se duce acasă, iar în fața lui sunt numai pachete de țigări. Acest mediu nu trebuie să-l facă părinții, dar statul trebuie să-l asigure, un mediu sănătos”, a declarat Ghenadie Țurcanu.

Legea numită ”antitutun” a fost votată la 29 mai 2015, dar prevederile sale vor intra în vigoare treptat. Astfel, publicitatea la țigări în punctele de comercializare va fi interzisă de la 1 ianuarie 2016, fumatul în spațiile publice va fi interzis de la 31 mai 2016, iar expunerea vizibilă a produselor de tutun și vânzarea în chioșcurile din apropierea școlilor vor fi interzise abia din 2020, termene pe care experții le consideră prea mari. Acum legea se află pe masa președinției pentru a fi promulgată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
4
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
7
Arhivă Radio Chișinău