Japonia își propune să relanseze industria nucleară

  • 24 August 2022 13:07
Japonia își propune să relanseze industria nucleară

Guvernul japonez își propune să impulsioneze substanțial relansarea industriei nucleare, un sector fragilizat și controversat în țară după catastrofa de la Fukushima în 2011, dar care revine în grații în contextul tensiunilor puternice pe piețele energetice globale, transmite AFP.

Prim-ministrul Fumio Kishida a anunțat miercuri că va fi lansată o consultare cu privire la eventuala construire de 'reactoare nucleare de nouă generație', ceea ce ar însemna o cotitură majoră pentru Japonia.

'Invazia rusă în Ucraina a transformat considerabil peisajul energetic mondial', a justificat premierul Kishida în fața presei, în consecință 'Japonia trebuie să țină cont de potențiale scenarii de criză în viitor'.

El a chemat de asemenea la 'maximizarea' utilizării reactoarelor existente care au obținut autorizații de repornire după catastrofa de la Fukushima.

'În plus de a securiza operațiunile celor zece reactoare deja repuse în funcțiune, guvernul se va strădui să facă tot ceea ce este necesar' pentru repornirea, imediat ce va fi posibil, a altor reactoare vechi care au obținut autorizațiile reglementare, a declarat Kishida.

La fel ca multe alte țări, Japonia suferă de aprovizionări energetice considerabil mai scumpe și mai dificile de la debutul războiului din Ucraina acum șase luni, transmite AGERPRES.


Japonia - care, de altfel, are ca țintă neutralitatea carbonului la orizontul lui 2050 - a fost totodată amenințată de penurii de electricitate în această vară din cauza temperaturilor caniculare care au făcut ca aparatele de climatizare să funcționeze intens.

Întreg parcul nuclear japonez fusese oprit după catastrofa de la centrala de la Fukushima. Din cele 33 de reactoare teoretic operabile, doar zece au fost repornite după ce au fost puse în conformitate cu norme de securitate considerabil mai stricte.

Însă aceste zece reactoare nu funcționează în permanență și mai multe dintre ele sunt acum în mentenanță. În 2020, sub 5% din electricitatea generată în Japonia provenea de la centrale nucleare, față de 30% înainte de Fukushima.

Japonia este foarte dependentă de importurile de energii fosile și încearcă în paralel să impulsioneze folosirea surselor de energie regenerabilă.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău