Copii nevaccinați merg la școală, chiar dacă ministra Sănătății a indicat că imunizarea este obligatorie (Sănătate INFO)

  • 08 Septembrie 2018 11:33
Copii nevaccinați merg la școală, chiar dacă ministra Sănătății a indicat că imunizarea este obligatorie (Sănătate INFO)

Copiii nevaccinați au mers la școală în pofida indicației ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, care a cerut să nu fie admiși la studii decât 15 zile de la imunizare împotriva rujeolei.

Aceștia fie provin din familii religioase, fie vin din alte orașe sau sate decât instituția unde studiază și până la perfectarea tuturor actelor este nevoie de timp. Unii au contraindicații de la medicul de familie, scrie Sănătate INFO.

Administrațiile instituțiilor de învățământ dau asigurări că într-o săptămână situația se va clarifica.

Lidia Prepeliță, directorul adjunct al Liceului „Mihai Eminescu” din orașul Ungheni, susține că există copii nevaccinați în școală și aceștia au fost admiși pentru a nu perturba perioada de studii.

„Avem patru copii nevaccinați din două familii religioase. Noi am dus tratative cu părinții și până miercuri ne-au asigurat că aceștia vor fi vaccinați”.

La Liceul Mihai Eminescu din orașul Ungheni își fac studiile 680 de copii.

Și în Liceul „Mihail Lomonosov” din orașul Orhei sunt copii care au fost admiși și fără a prezenta certificatul medical.

„Avem un copil care a venit de peste hotare și până o să i se facă actele noi nu vrem să-l lăsăm fără să meargă la ore. El a fost admis fără certificatul medical. Din informațiile pe care le dețin, până la acest moment avem patru copii nevaccinați, doi provin din familii religioase și categoric părinții sunt împotriva vaccinurilor și alți doi au contraindicații de la medicul de familie”, spune Maria Frătescu, directorul liceului.

Administratoarea susține că a dat indicații ca toate certificatele să fie verificate și luni va ști exact câți copii nevaccinați sunt.

Și în Chișinău unii părinți au confirmat că li s-au cerut certificate de vaccinare până pe data de 10 septembrie.

Amintim că pe data de 23 august Svetlana Cebotari a mers la Cedîr-Lunga, raionul cel mai afectat de rujeolă, pentru a se interesa de starea pacienților bolnavi de rujeolă, de asistența acordată și cum decurge tratamentul. Ministrul le-a solicitat responsabililor din domeniul sanitar în învățământ să verifice datele medicale ale fiecărui copil care urmează să frecventeze școala sau grădinița și să se asigure că sunt vaccinați. Dacă nu au fost imunizați – să le fie administrate dozele necesare și să fie admiși numai după 15 zile de la administrarea vaccinului.

Până în prezent au fost confirmate 281 de cazuri, iar 4 sunt în curs de investigare. În continuare pe întreg teritoriul Republicii Moldova se menține „cod portocaliu” privind riscul de răspândire a rujeolei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău