Copacii înclinați întotdeauna spre ecuator, indiferent de locul în care cresc

  • 02 Mai 2023 10:48
Copacii înclinați întotdeauna spre ecuator, indiferent de locul în care cresc

În urmă cu doar câțiva ani, un grup de cercetători a făcut o descoperire neobișnuită: indiferent de zona în care se află pe planetă, copacii dintr-o anumită specie cresc într-un mod destul de bizar, scrie descopera.ro.

Este vorba despre pinii Cook, care, atunci când cresc, sunt înclinați întotdeauna spre ecuator.

Această specie de conifere cunoscută drept pinii lui Cook (Araucaria columnaris) are o înclinare distinctă. De fapt, oamenii de știință au ajuns la concluzia că există o „înclinare ecuatorială” în ceea ce-i privește.

Acest lucru presupune faptul că, atunci când această specie de copac crește în afara zonei de origine, toți arborii sunt aplecați, aceasta fiind percepută ca fiind o trăsătură caracteristică.

Ce este „înclinarea ecuatorială” a pinilor Cook

Matt Ritter, directorul Cal Poli Plant Conservatori (seră din California), a documentat totul despre acești pini, pentru a putea scrie o carte. Astfel, el observat că arborii pe care i-a studiat păreau înclinați spre Sud, notează IFL Science.

Astfel, Ritter a început să își contacteze colegii din jurul lumii, pentru a afla și dacă pinii din zona lor sunt la fel de înclinați. În scurt timp, concluzia a și apărut: se pare că acești copaci chiar sunt înclinați spre ecuator.

Concluziile cercetării, pe baza a peste 250 de copaci studiați

Ritter și echipa cu care a lucrat au analizat 256 de copaci de pe cinci continente.

„Am demonstrat faptul că înclinarea pinilor lui Cook nu este deloc întâmplătoare: copacii aflați în emisfera nordică se înclină spre sud, iar cei aflați în emisfera sudică sunt înclinați spre nord. Pe lângă asta, gradul de înclinare este mai ridicat la altitudini înalte în ambele emisfere”, se arată în raportul întocmit de echipa de cercetători.

Totuși, echipa este de acord că fenomenul trebuie studiat în continuare, pentru că încă nu este foarte bine înțeles modul în care acești copaci – și plantele, în general – reacționează, în prezent, la mediul înconjurător.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
24,96
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:0,51 m/s
Wed
32
Thu
32
Fri
28
Sat
27
Sun
24
Arhivă Radio Chișinău