COP26 | Papa Francisc a cerut liderilor mondiali să ofere 'răspunsuri eficace la criza ecologică'

  • 29 Octombrie 2021 14:19
COP26 | Papa Francisc a cerut liderilor mondiali să ofere 'răspunsuri eficace la criza ecologică'

Papa Francisc a cerut vineri liderilor mondiali care se vor reuni la COP26, summitul ONU privind schimbările climatice programat să înceapă duminică la Glasgow (Scoția), să ofere "de urgență" "răspunsuri eficace la criza ecologică", informează AFP.

"Decidenții politici care se vor reuni la COP26 de la Glasgow sunt chemați de urgență să dea răspunsuri eficace la actuala criză ecologică și să ofere astfel o speranță concretă generațiilor viitoare", a declarat suveranul pontif în timpul unei alocuțiuni difuzate pe BBC.

Începând de duminică, reprezentanții a circa 200 de țări care se vor reuni timp de două săptămâni la COP26 vor încerca să cadă de acord asupra modalităților de a reduce în continuare emisiile de CO2, în speranța de a menține încălzirea globală sub 1,5 grade Celsius comparativ cu epoca preindustrială. Pentru mulți, acest summit ONU reprezintă ultima șansă de a atinge acest obiectiv.

Papa a avertizat cu privire la o "amenințare fără precedent a schimbărilor climatice și la degradarea casei noastre comune". Cu toate acestea, potrivit papei, această "succesiune de crize de mediu, economice, umanitare și de sănătate" care lovesc în acest moment planeta constituie, poate, și un moment care oferă "oportunități", "pe care nu trebuie să le irosim".

"Cea mai importantă lecție de învățat din aceste crize este nevoia noastră de a construi împreună, astfel încât să nu mai existe granițe, bariere sau ziduri politice în spatele cărora să ne ascundem", a explicat el, criticând retragerea în "izolaționism, protecționism și exploatare". "Nu ieșim niciodată dintr-o criză singuri, fără ceilalți", a subliniat Francisc.

Papa, în vârstă de 84 de ani, nu va participa personal la COP26, însă "numărul doi" din Vatican, cardinalul Pietro Parolin, va conduce delegația Sfântului Scaun.

Francisc se va întâlni totuși vineri, în marja G20, cu președintele american Joe Biden, un catolic practicant, și cu președintele sud-coreean Moon Jae-in, înainte de o primă întâlnire cu președintele indian Narendra Modi a doua zi.

La începutul acestei luni, Papa s-a alăturat celor circa 40 de lideri religioși care le-au cerut șefilor de guvern care participă la COP26 să ia "măsuri urgente, radicale și responsabile" pentru a reduce considerabil emisiile de gaze cu efect de seră. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău