Cooperarea moldo-italiană depășește granițele instituțiilor, ambasador

  • 27 Februarie 2021 13:30
Cooperarea moldo-italiană depășește granițele instituțiilor, ambasador

Cooperarea bilaterală între Republica Moldova și Italia este foarte intensă în multe domenii. Și este o cooperare care depășește granițele instituțiilor datorită unei prezențe numeroase a cetățenilor moldoveni în Italia și a unei comunități mai puțin numeroase, dar destul de importante de cetățeni italieni în Republica Moldova. O spune Valeria Biagiotti, ambasadoarea Italiei la Chișinău, ajunsă la final de mandat. Potrivit ei, în cei patru ani de când a sosit la Chișinău, a putut observa o intensificare a cooperării moldo-italiene și evident că a depus efort și am lucrat în această direcție. Spre regret, din cauza pandemiei, în ultimul an a fost o încetinire a relațiilor. Totuși, spune ambasadoarea, legătura și acele sentimente de apropiere ce leagă cele două popoare au rămas la fel de vii și puternice, transmite IPN.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Valeria Biagiotti a declarat că în cei patru ani a fost o consolidare și o strângere a relațiilor și a colaborării în noi sectoare. Și aici este vorba despre colaborarea carabinierilor în sectorul economiei sociale, în domeniul mediului și a protecției civile. „Din păcate, din cauza pandemiei, în acest ultim an am observat o încetinire a relațiilor. Totuși, legătura și acele sentimente de apropiere ce leagă popoarele noastre au rămas la fel de vii și puternice. Din păcate, atât poporul moldovenesc, cât și cel italian s-au văzut nevoite să înfrunte situații foarte dificile din cauza pandemiei”, a notat ambasadoarea.

Diplomatul a menționat că diaspora moldoveană este foarte apreciată și integrată în societatea italiană. Datele statistice arată că în Italia sunt circa 118 mii de moldoveni care dețin permis de ședere. De asemenea, sunt și mulți moldoveni care locuiesc și stau în Italia în baza unui pașaport european, inclusiv în baza unui pașaport italian, pentru că în ultimii ani cetățenii moldoveni care au obținut cetățenia italiană au ajuns la cifra de 20 de mii. „Înainte de a veni în Moldova, în această misiune, nu conștientizam cât de semnificativă era prezența moldovenilor în Italia, dar de când locuiesc la Chișinău și călătoresc deseori între Italia și Moldova, mi s-a întâmplat foarte des să întâlnesc moldoveni, ceea ce vine încă o dată să demonstreze cât de puternică este prezența lor în teritoriul nostru. Este o comunitate foarte bine integrată în țara noastră și apreciată”, spune ambasadoarea.

Potrivit ei, din păcate, pandemia a afectat și a adus probleme foarte serioase pentru întreaga populație și, nu în ultimul rând, pentru moldovenii care muncesc în Italia. Și a afectat acele sectoare în care prezența lor este mai numeroasă, cum ar fi sectorul turismului, al agriculturii și cel al asistenței pentru bătrâni. Evident că pentru mulți din ei situația a fost mai dificilă, mai complicată, și-au pierdut lucrul și au trebuit să revină în Republica Moldova.

În altă ordine de idei, ambasadoarea a declarat că în Moldova este important să se continue lupta împotriva corupției. „Din păcate, sărăcia și corupția deseori sunt legate între ele. Pe de o parte, sărăcia încurajează corupția, iar pe de altă parte, corupția mărește nivelul de sărăcie. Astfel se creează niște diferențe, niște distorsiuni foarte mari ce duc la apariția unor situații în care puțini se îmbogățesc peste măsură, în timp ce marea majoritate a populației rămâne în continuare într-o stare de sărăcie. Conform estimărilor Națiunilor Unite, țările în curs de dezvoltare pierd anual din cauza corupției peste un miliard de dolari. Este o cifră înspăimântătoare. Și în Moldova este foarte important să se continue lupta împotriva corupției, acesta trebuie să fie unul din principalele eforturi ale țării, întrucât este un instrument indispensabil pentru o dezvoltare adevărată a țării și pentru un viitor prosper”, a mai spus Valeria Biagiotti.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău