Cooperarea militară ruso-turcă va continua în pofida sancțiunilor americane, asigură miniștrii de externe ai celor două țări

  • 29 Decembrie 2020 15:15
Cooperarea militară ruso-turcă va continua în pofida sancțiunilor americane, asigură miniștrii de externe ai celor două țări

Rusia și Turcia își vor continua cooperarea militară, în pofida sancțiunilor americane ce vizează Ankara, membră a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și care a achiziționat un sistem de apărare antirachetă rusesc, a afirmat marți șeful diplomației ruse Serghei Lavrov, care l-a primit pe omologul său turc Mevlut Cavusoglu în capitala rusă, informează AFP și Reuters, preluat de Agerpres.

"Am confirmat împreună cu Turcia obiectivul nostru comun de a dezvolta cooperarea noastră tehnică militară", a spus Serghei Lavrov, în timpul conferinței de presă susținute alături de Mevlut Cavusoglu.

Responsabilul rus a subliniat că președintele Vladimir Putin apreciază determinarea Turciei de "a continua cooperarea în acest domeniu, în pofida presiunii ilegitime a Washingtonului".

SUA au anunțat la mijlocul lui decembrie introducerea de sancțiuni împotriva Turciei pentru achiziția de către aceasta a sistemului de apărare antiaeriană rus S-400

Washingtonul interzice acum atribuirea oricărui nou permis pentru export de arme agenției guvernamentale turce care răspunde de achiziția de arme și interzice, de asemenea, intrarea pe teritoriul american membrilor conducerii acestei entități.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a văzut în aceste măsuri un atac împotriva suveranității Turciei.

Rusia și Turcia, chiar dacă sunt rivale în numeroase dosare - Siria, Libia, Caucaz - întrețin relații constructive, în special datorită bunelor relații dintre Putin și Erdogan.

Apropierea ruso-turcă din ultimii ani nu este văzută cu ochi buni de Occident, îngrijorat de faptul că un membru al NATO se înarmează de la un rival geopolitic de prim plan.

Lavrov a insistat, de asemenea, asupra faptului că "sancțiunile occidentale" nu influențează în niciun fel relațiile dintre cele două țări, "ghidate de interesele lor naționale".

La rândul său, ministrul turc Cavusoglu a declarat că relațiile dintre Turcia și Rusia nu constituie o alternativă pentru legăturile Ankarei cu NATO și Uniunea Europeană.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău